IT

Tri srpske kompanije među 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom u Centralnoj Evropi

Central Europe Technology Fast 50

Aleksandar Andrejin, Viši menadžer u Dilojtu, komentariše “Softverske kompanije i dalje dominiraju listom, zauzevši 24 mesta, kao i prošle godine. Međutim, u budućnosti se očekuje još veći rast internet kompanija, s obzirom da one ove godine beleže 8,7 miliona evra prihoda što je više od prosečnog prošlogodišnjeg prihoda ovih kompanija na listi (7,5 miliona).”

Konsultantsko-revizorska kompanija Dilojt (Deloitte) je objavila listu 50 kompanija sa najvećim rastom u sektoru tehnologije na nivou Centralne Evrope, rangiranih prema rastu prihoda u poslednjih pet godina. Ove godine su po drugi put priliku da se uvrste u “najuspešnijih 50” imale i kompanije iz Srbije. Ukupno se prijavilo preko 150 kompanija iz regiona, a tri srpske kompanije su se pozicionirale na ovogodišnjoj listi i to: EXECOM na 10. mestu, MadNet na 39. mestu i Algotech na 43. mestu.

Na prvom mestu liste, se nalazi poljska kompanija Netmedia, sa rastom prihoda od preko 7210 odsto u periodu od 2004. do 2008. godine. Većina kompanija sa najbržim rastom na ovogodišnjoj listi dolazi iz Mađarske (11 kompanija), Poljske, Češke i Rumunije. Međutim, ove godine su im se pridruže i kompanije sa tržišta u tranziciji kao što su Bugarska sa 4, i Srbija i Hrvatska sa po 3 kompanije na listi. Prosečan rast kompanija na listi je 933 odsto.

Lista je formirana tako što su se kompanije tehnološkog sektora prijavljivale Dilojtu, pri čemu je trebalo da ispune nekoliko uslova: da je godišnji prihod u poslednjih pet godina veći od 50000 eura, da je sedište kompanije unutar jedne od zemalja Centralne Evrope, da kompanija nije predstavništvo, odnosno nije u većinskom vlasništvu neke druge kompanije i da poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima.

Napomena: Dilojtovi eksperti su verifikovali prijave kompanija, upoređujući ih sa pokazateljima iz finansijskih izveštaja koje su kompanije same dostavile. Dilojt nije sproveo reviziju niti finansijsku analizu u prijavljenim kompanijama.

Leave a Reply