IT

Trojanac doprineo avionskoj nesreći 2008 u Španiji

Rezultati istrage pada aviona 2008 godine u kome je poginulo 154 putnika i članova posade, ukazuju na otkrivanje Trojanca u centralnom kompjuterskom sistemu koji je nadgledao tehničko stanje letelice. Tragična nesreća se desila na letu Spanair 5022 po poletanju sa Madridskog-Barajas internacionalnog aerodroma, na rutinskom letu ka Gran Kanariju. Svega 18 ljudi je preživelo ovu nesreću, i u Španiji se ovo smatra za najgoru avionsku nesreću u poslednjih 25 godina.

Prema novinama El Pais, interni izveštaj avionske kompanije je otrkio da je kompjuter lociran u glavnom štabu kompanije u Palmi, Majorka, trebao da identifikuje tri tehnička problema aviona, ali s obzirom da je bio zaražen sa malverom, ti problemi nisu otkriveni. Važna napomena je da malver nije prouzrokovao pad aviona, nego je samo sprečio otkrivanje tehničkih problema aviona.

Američki Nacionalni Odbor za sigurnost u transportu, na primer, je u svojoj preliminarnoj istrazi napisao, da je avion uzleteo sa ograničenim krilcima i poprečnim gredicama, i da audio alarm se nije čuo kao upozorenje jer je sistem koji dostavlja energiju do take-off warning sistema (TOWS) omanuo.

Ukoliko se pokaže da je priča EL Pais-a tačna, malver je doprineo tome da se ovi propusti ne otkriju, u suprotnom, avion sigurno ne bi ni poleteo. Zbog toka istrage, ime malvera još uvek nije objavljeno. Finanlni izveštaj o istrazi ove nesreće će biti prezentovan u Decembru mesecu.

One thought on “Trojanac doprineo avionskoj nesreći 2008 u Španiji

  1. Aca

    Trojanac onemogućio otkrivanje neispravnosti aviona. Koješta. I otkud trojanac u centralnom računaru? Pre će biti da je neko igrao pasijans i nije gledao šta mu računar poručuje.

Leave a Reply