IT

Trojanac koji napada Diebold bankomate

Računarski  stručnjaci za sigurnost kompanije Sophos otkrili su sofisticiran zlonameran program koji krade informacije o brojevima kreditnih i debitnih kartica, te PIN brojeve sa bankomata kompanije Diebold, a moguće i sa bankomata drugih proizvođača.

Vanja Švajcer iz kompanije Sophos pronašao je tri uzorka koja koriste programske funkcije za čuvanje informacija pročitanih sa uređaja za čitanje magnetnih kartica. Čini se da program poseduje i programske rutine za kriptovanje,  te rutine kojima se uneseni PIN podaci ispisuju na papir.

Napadač bi verovatno putem naivnih posrednika došao do zapisanih PIN informacija. Kompaniaj Diebold postala je svesna pretnje još u januaru nakon incidenta u Rusiji u kom je upotrebljen pomenuti program.

Ovo je prvi zabeleženi slučaj u kom je otkriven zlonameran program koji cilja bankomate. Napadi na bankomate obično se zasnivaju na hardverskim čitačima kartica te kamerama koje snimaju unošenje PIN broja putem tastature. Švajcer je naglasio da je za instalaciju ovakvog programa potreban fizički pristup bankomatu.

Leave a Reply