IT · Mobile

Trojanac na mobilnim telefonima

kaspersky-labKaspersky Lab, jedna od vodećih kompanija u razvoju sigurnosnih sistema za upravljanje sadržaja, otkrila je novi zlonameran program koji je sposoban za manipulaciju korisničkim računom mobilnih telefona.

Trojanac, kog su prošle nedelje detektovali stručnjaci Kaspersky Laba, napada mobilne aparate sa operativnim sistemom Symbian i prebacuje male količine novca sa korisničkog računa na račun napadača. Korisnici Symbian mobilnih telefona u regionu nemaju razloga za strah jer program cilja korisnike jednog indonezijskog mobilnog operatora.

Zlonamerni program napisan je u skript jeziku Python, a napadač dolazi do materijalne koristi slanjem SMS poruka. SMS poruka koju šalje trojanac je zapravo uput za prenos dela novca sa napadnutog korisničkog računa na ciljani račun. SMS trojanac je nazvan Python.Flocker, a poznato je pet varijanti. Količina novaca prebačena nije velika i iznosi od 0,45 dolara do 0,90 dolara, ali ako se u obzir uzme veliki broj zaraženih korisnika, ukradeni iznos nije zanemariv.

Leave a Reply