IT

U akciji “Centrala” uhapšeno 11 osoba zbog računarskih prevara

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su u policijskoj akciji “Centrala” pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, uhapsili 11 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i računarska prevara.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni u periodu od 2009. godine kontinuirano, zloupotrebljavajući računarsku opremu posredstvom posebnih uređaja – SIM boksova, obavljali poslove bypass terminacije međunarodnog telefonskog saobraćaja, korišćenjem VOIP tehnologije na neregistrovanim pripejd mobilnim telefonskim priključcima domaćih mobilnih operatera.

Na taj način oni su uticali na elektronsku obradu i prenos podataka, što je za rezultat imalo da se svaki poziv iz mreže nekog inooperatera realizuje od inostranstva do Srbije putem prenosa glasa preko internet protokola (VOIP) do takozvanih Gateway uređaja.

Ti uređaji su imali veći broj pripejd SIM kartica domaćih mobilnih operatera, čime se dalji poziv ka mobilnom pretplatniku u Srbiji ostvarivao kao nacionalni poziv sa domaće SIM kartice.

Međunarodna telefonska veza je tako zaobilazila legalne međunarodne rute i regularne interkomunikacijske vodove za odvijanje međunarodnog saobraćaja i evidentirala se kao nacionalna veza.

Na ovaj način nacionalni telekomunikacioni operateri oštećeni su za preko 10 miliona evra.

Tokom ove akcije zaplenjena je velika količina računara, računarske opreme i identifikovano je više od 28 hiljada SIM kartica koje su korišćene za izvršenje krivičnog dela, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply