Članovi bande se hvale plenom
IT

U cyber-pljački veka odneto 45 miliona dolara

Poduhvat je već dobio epitet „sajber-pljačke veka” – u dve operacije koje su trajale po samo nekoliko sati, iz bankomata u Njujorku i još dvadesetak zemalja kriminalci su pokupili 45 miliona dolara. Pljačke – bez maski na licu, automobila za bekstvo i drugih rekvizita – obelodanjene su tek kad je sedmoro od osam članova bande iz Jonkersa, grada u neposrednom susedstvu Njujorka, u utorak po podne izvedeno pred sud i pročitana im optužnica.

Članovi bande se hvale plenom

Članovi bande se hvale plenom

Prema onome što je izneto, operacija su izvedene sa „hirurškom preciznošću”: prva 21. decembra prošle godine, a druga 19. februara ove, uz nesumnjivo dobro planiranje i efikasnu realizaciju. Ekipa koja je to izvela bila je podeljena na hakere, kompjuterske provalnike i na ulične operativce, „kešere”.

Najpre je provaljeno u sistem neimenovane kompanije u Indiji koja u ime stranih banaka-klijenata obrađuje transakcije „pripejd” kreditnih kartica „viza” i „master kard”. To su kartice na koje je deponovana određena svota koja može da se potroši.

Hakeri su naciljali kartice koje je izdala Rek banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pokupivši njihove brojeve i „pin kodove”, da bi potom u centralnom računaru izbrisali njihove limite. Ti podaci su zatim prebačeni na magnetne trake lažnih kartica i operacija je mogla da počne.

Ukradeni su podaci sa samo pet kartica i poslati saradnicima u 20 zemalja koji su takođe kodirali svoje lažne kartice. Akcija je 21. decembra obavljena u isto vreme i za samo nekoliko sati izvučeno je pet miliona dolara.

Organizatori su sve to pratili preko kompjutera, da im saradnici ne bi zakinuli proviziju.

Banke nisu podigle uzbunu da ne bi izazvale paniku kod svojih klijenata, a sem toga nije oštećen nijedan pojedinac, pa je stvar samo prijavljena policiji. U Americi istragu je poveo Ef-Bi-Aj.

Sledeća akcija, koja je, po svoti opljačkanog novca – 40 miliona dolara – bila mnogo uspešnija, obavljena je 19. februara. Za nju su provaljeni brojevi i šifre 12 kartica Muskat banke iz Omana i primenjena ista metoda njihovog umnožavanja. Izvršeno je ukupno 36.000 transakcija u akciji koja je trajala 10 sati. U Njujorku je ekipa od osam „kešera” za to vreme u 2.904 transakcije izvukla 2,4 miliona.

Najproduktivnija u drugom delu operacije bila je posada koja je operisala u Japanu, ukravši 10 miliona, između ostalog i zato što je na nekim tamošnjim bankomatima veoma visok limit za pojedinačno podizanje novca: to je svota u jenima ekvivalentna sumi od 10.000 dolara.

U Njujorku su sve pljačke snimljene sigurnosnim kamerama, tako da je istraga imala početni trag. Posle hapšenja provalnika zaplenjeno je nekoliko stotina hiljada dolara u gotovini, jedan broj luksuznih „roleks” satova i dva automobila: jedan „mercedes” džip i jedan „porše”.

Osmi član ove sajber-bande čije je ime izneto – Alberto Lahud Penja (23) – uspeo je da pobegne u Dominikansku Republiku, gde je od strane nepoznatih počinilaca ubijen 27. aprila. Motiv nije bila pljačka jer je paket od 100.000 dolara koji je imao pri sebi ostao nedirnut. Penja se smatra vođom njujorške ekipe, dok se za njene ostale pripadnike iznosi samo da jedan ima 35 godina, a ostali između 22 i 24.

Po obimu, ova pljačka je spektakularnija od prethodne najveće, one od 11. decembra 1978, kada je kriminalni sindikat Lačeze opljačkao pet miliona u gotovini (17,6 miliona u današnjim dolarima) koji su iz nemačkih menjačnica transportovan na njujorški aerodrom „Kenedi”. Pljačka je izvršena otmicom kombija koji je kargo sa novcem prebacivao iz aviona do aerodromskog sefa. Većina pljačkaša je potom ubijena, neki su privedeni pravdi, ali opljačkani novac nije pronađen. Ovaj podvig je bio i podloga za nekoliko holivudskih filmova. izvor:politika.rs

Leave a Reply