Događaji · IT

U Herceg Novom održan 13. regionalni JISA kongres

U našem regionu je neophodno hitno i veoma mnogo ulagati u informatičku obuku stanovništva, osnovni je zaključak međunarodnog skupa informatičara održanog u Herceg Novom.

Skup je okupio oko 200 učesnika iz regiona – Srbije, Crne Gore, BIH, Hrvatske i Slovenije, koji su razmenili iskustva na polju informacionih i komunikacionih tehnologija.

Jedinstvena poruka skupa i mnoštvo tema po pitanjima informatičkog obrazovanja i razvoja informatičkog društva nedvosmisleno ukazuju na hitnu potrebu povećanog ulaganja u nacionalnu pismenost, posebno kada se radi o upotrebi računara i njenoj korisnosti za celokupni društveni razvoj.

Kako se i moglo očekivati, Slovenija, kao zemlja koja je na ovom planu najdalje otišla u regionu, imala je i najviše predstavnika. Očigledno je da se informaciono društo u ovoj zemlji gradi već od prvih nastavnih časova učenika osnovnih i srednjih škola, uz bogatu podršku društva u sredstvima i opremi.

Republički zavod za statistiku Srbije, Institut za strateške studije i projekcije iz Podgorice i Asocijacija informatičara iz BIH, uvodnim izlaganjima na ovom skupu, prezentirali su statističke podatke i aktuelnu poziciju ovih zemalja sa stanovištva upotrebe računara.

Kasnija izlaganja su se uklopila u već navedene statističke podatke, ukazujući na pojedinačne elemente skupnih tabela i pozitivnu postignutu praksu, kao uzor ostalima ka unapređenju primene informacionih i komunikacionih tehnologija u svakodnevnom privrednom i vanprivrednom životu. (Tanjug-Ekos)

Leave a Reply