IT

U IBM-u zabrinutost zbog povećanja Internet cyber kriminala

IBM-ov odeljenje Internet Security Systems (ISS) najavljuje skup aktivnosti koje će pomoći u smanjenju troškova, optimizaciji sigurnosti i borbi protiv pretnji

IBM je najavio da će uz pomoć svojih unapređenih sigurnosnih rešenja pomoći korisnicima da uštede, ali i istovremeno se snađu u «oluji» sigurnosnih pretnji koje stvara globalna ekonomska kriza, najveći porast cyber-kriminala dosada,  i složena stara sigurnosna infrastruktura.

Aktivnosti IBM-ovog odeljenja Internet Security Systems (ISS) pokrenute su nakon što je X-Force, elitni tim bezbednosnih stručnjaka, otkrio dve začuđujuće stvari.  Prvo su zabeležili 30-procentni porast bezbednosnih mrežnih i Internet incidenata u proteklih 120 dana, pri čemu je ukupan broj porastao sa 1,8 milijardi na više od 2,5 milijardi dnevno u celom svetu.

Drugo, IBM je u zadnjih 120 dana zabeležio 40-procentni povećanje broja korisničkih pristupa svojim virtuelnim operativnim centrima za bezbednost. Korisnici kojima IBM pruža usluge vezane za bezbednost – poslovni subjekti i državne ustanove iz celog sveta – mogu da koristr virtualni operativni center (VSOC) za nadzor i validaciju mrežnih napada te onih napada bazirano na Internetu. Značajan deo povećanja došao je od korisnika koji se nisu logovali u operativni centri za bezbednost najmanje šest meseci.

Kao odgovor na ovo, IBM ISS će:

– Predstaviti nove usluge za upravljanje identitetima i pristupom koje će pomoći u uklanjanju sigurnosnih pretnji.

– Predstaviti nove usluge za upravljanje identitetima i pristupom koje će pomoći u uklanjanju bezbednosnih pretnji.  Ove će usluge organizacijama pomoći da definišu korisnike sistema i upravljaju onima koji imaju pristup osetljivim podacima i aplikacijama, što se pokazuje sve značajnijim prema IBM X-Force kvartalnom izveštaju izdatom početkom decembra (više od 42 posto ranjivost uzrokovano je propustima u upravljanju pristupom i identitetima) .

– Prvi put dosad, ponuditi formalni program koji omogućava strateškim davaocima usluga preprodaju upravljan bezbednosne usluge. Prema tom programu, strateški provajderi usluga moći će da ponude bezbednosne usluge potpomognute od strane IBM-a te time dalje proširivati bazu korisnika koji će profitirati od IBM-ove globalne ekspertize.

– Ponuditi besplatnu i iscrpnu finansijsku procenu troškova i ušteda u upravljanju bezbednosnom infrastrukturom kompanije ili državne ustanove u slučaju implementacije IBM-ovih bezbednosnih usluga.

IBM-ovi stručnjaci za bezbednost predviđaju da je rast u broju pretnji računarskoj bezbednosti tek počeo.

Leave a Reply