IT

U Inđiji krenule studije na smeru “Softverske i informacione tehnologije”

Juče je održan prijem studenata Fakulteta tehničkih nauka odeljenja u Inđiji, kao i otvaranje prostorija Fakulteta i studentske službe.

Prvu generaciju inđijskih studenata i zvanice pozdravili su predsednik opštine Inđija, Goran Ješić, dekan Fakulteta tehničkih nauka prof.dr Ilija Ćosić, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, dr Zoltan Jegeš i student prodekan Fakulteta tehničkih nauka, Aleksandar Sofić.

Predsednik opštine Inđija, Goran Ješić rekao je ovom prilikom da je današnji dan jedan od najvažnjih za razvoj opštine Inđija i dodao : „U celokupnoj istoriji razvoja Inđije ovo je jedan veliki pomak koji smo napravili kada smo odlučili da uložimo velika sredstva i i napravimo korak koji je ključan za budućnost ovog grada. Prema popisu koji je rađen 1991. godine u ukupnoj populaciji bilo je 14,7 visoko obrazovanih, 2002. godine bilo ih je 7,5. Svakog dana očekujemo rezultate kroz koje ćemo videti koliki je danas procenat, ali ono što bi svaki ekonomski analitičar rekao jeste da bez 20 posto visoko i višeobrazovanih ne možemo imati kontinuirani ekonomski razvoj zemlje, pokrajine, grada“.

Predsednik Opštine istakao je da opština Inđija godinama u nazad sprovodi aktivnu politiku stimulacije mladih ljudi kroz dodelu računara Vukovcima i stipendija najboljim studentima, a da je otvaranje odeljenja Fakulteta tehničkih nauka kruna svega toga.

„Otvaranje odeljenja Fakulteta Inđiju košta 3 miliona evra, a sledeće godine kupovinom prostora za studentski dom i studentsku menzu ta cifra će preći 4,5 miliona evra, što je veliki novac za Inđiju, ali to je prava investicija za budućnost i mnogostruko će se vratiti ovoj lokalnoj sredini“.

Predsednik opštine zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, pre svega profesorki Zori Konjović sa FTN-a, Šefu svog kabineta i njenim saradnicima, Direkciji za izgradnju Opštine i drugima.

Odeljenje u Inđiji počelo je da radi predhodne nedelje, a studenti će se u nove prostorije preseliti u drugom semestru.

„Kada se preselite u ove prostorije imaćete najbolje uslove studiranja, ne samo u Srbiji nego i u regionu. Ono što ćete vi dobijati ovde, ne samo kroz nastavu već i kroz vannastavne aktivnosti koje će obuhvatati gostovanja uglednih predavača, učešće u projektima lokalne zajednice, posete navećim liderima u IT industriji“, rekao je Goran Ješić.

Dekan FTN-a, prof.dr Ilija Ćosić objasnio je studentima strukturu studijskog programa kao i samih studija koje će pohađati u narednim godinama, kao i novi sistem bodovanja, njihova prava i obaveze. On je studentima naglasio da će na Fakultetu tehničkih nauka steći najbolje znanje, a kako je smer u Inđiji koncipiran tako da se zasniva na praktičnom radu studenti će imati kvalitetno i sveobuhvatno obrazovanje.

Student prodekan Fakulteta tehničkih nauka Aleksandar Sofić pozvao je studente da ukoliko imaju bilo kakav problem tokom studiranja, sugestiju ili ideju da mu se obrate i objasnio mu je funkciju i zaduženja studenta prodekana kao i način na koji on učestvuje u radu Fakulteta.

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Zoltan Jegeš, izrazio je veliko zadovoljstvo što je projekat koji je zajednički započeo Fakultet tehničkih nauka, Pokrajinski sekretarijat i opština Inđija dobio svoju kulminaciju i realizaciju.

Prvoj generaciji studenata Fakulteta tehničkih nauka Smer „Softverske i informacione tehnologije“ u Inđiji na kraju svečanosti uručeni su prigodni pokloni.

Leave a Reply