E-servisi · IT

U Irigu dodeljena uverenja o položenoj informatičkoj obuci za nezaposlene

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin danas je u osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Irigu polazinicima prve dve grupe za informatičko opismenjavanje nezaposlenih, uručio uverenja o položenom ispitu. U pitanju je program edukacije, posebnog informatičkog opismenjavanja i usavršavanja, namenjen pre svega nezaposlenim ženama.

Pokrajinski sekretar je u obaraćanju polaznicama kursa rekao da je opština Irig, iako među najmanjim u Vojvodini, postala veoma značajna po svom angažovanju i pokušajima da, zajedno sa Izvršnim većem i sekretarijatom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, realizuje programe i projekte pomoći koji će biti na dobrobit čitave zajednice, posebno onih koji su izgubili posao ili ga tek očekuju.

– Znanje je najveća prednost, a usavršavanje i sticanje neophodnih znanja svakako vam mogu pomoći da pronađete posao, za šta je bez informatičke pismenosti ili bez neke druge veštine ili posebnog znanja, svakako mnogo manje šansi. Mnogi od vas, ako ne budu ubrzo dobili posao, mogu da produže sa usavršavanjem i sticanjem posebnih znanja, jer ćemo u saradnji sa opštinom Irig nastaviti da razvijamo projekte edukacije za sve one koji žele da uče i da rade na samousavršavanju i tako se izbore za mogućnost da uspešno pronađu zaposlenje – rekao je Miroslav Vasin.
Tokom današnje posete Irigu, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i predsednik Skupštine opštine Vladimir Petrović, posetili su i Vrdnik, banjsko mesto u ovoj opštini, koje treba da postane jedan od centara etno i banjskog turizma ne samo u ovoj sremskoj opštini već i u čitavoj Vojvodini. U Vrdniku je pripremljen program osposobljavanja za radnike u turizmu, koji je za meštanke Vrdnika pripremljen u saradnji Izvršnog veća, Univerziteta u Novom Sadu i Poljoprivredne škole u Futogu, kao ogledni model i za druge vojvođanske sredine, posebno za one koje imaju pretpostavke za razvoj seoskog, etno ili banjskog turizma. U okviru ovog programa polaznice će dobiti obuku i mogućnost da unaprede kvalitet i vrstu turističke ponude koju će pružati, jer trenutno Vrdnik ne koristi ni mali deo svojih resursa, tradicije i lokalnog znanja. I u okviru ovog programa edukacije biće posebno insistirano na informatičkoj obuci ali i umrežavanju poslovnih korisnika i kreatora opštinske turističke ponude, kako bi bili zajednički predstavljeni na internet mreži. Predviđena je mogućnost da polaznice obuke za rad u turizmu posete neko od sela u susednoj Mađarskoj, koja je zemlja sa daleko najrazvijenijom ponudom seoskog, etno, banjsko i srodnih oblika turizma u regionu.

To iskustvo je posebno značajno zbog činjenice da će uskoro i našim preduzetnicima biti dostupan deo finansijske potpore iz fondnova EU, što je bio jedan od glavnih razvojnih podsticaja za stvaranje prepoznatljive turističke ponude i neophodne infrastrukture u seoskim sredinama u Mađarskoj. Jedan od ciljeva programa edukacije je stvaranje svesti o tome koliko je planiranje, kreiranje i razvoj stabilne i karakteristične turističke ponude ozbiljan i dugoročan posao, u kome nema prostora za improvizaciju. U okviru takvog napora planirano je da na ovogodišnjem novosadskom Jesenjem sajmu projekat razvoja turizma u Vrdniku i Irigu bude predstavljen kao model za razvoj turizma u drugim mestima Vojvodine.

Leave a Reply