IT

U IT-branši kriza davno prošla

Informatička i telekomunikaciona grana u Nemačkoj prebrodila je krizu. U svetu se 2011. očekuje rast od pet posto, u Evropskoj uniji samo dva posto. Ali, predstavnici te industrijske grane ne kukaju. Za predsednika nemačkog Saveza informacijske i telekomunikacijske industrije BITKOM Augusta-Wilhelma Scheera finansijska i ekonomska kriza je već odavno prošlost: „Ukupno očekujemo za 2011. rast od dva posto, ali ne bi me čudilo ako tu doživimo pozitivno iznenađenje“, kaže Scheer.

Prognoze i dalje polaze od toga da će nemačka informatička preduzeća, zabavne elektronike i telekomunikacije u ovoj godini ostvariti promet od 145,5 milijardi evra. Još bolje rezultate očekuje SAD i pogotovo zemlje na pragu industrijalizacije koje očekuju dvocifreni rast, kaže Scheer: „Posebno je impresivan razvoj u Kini, Rusiji i Brazilu. U poređenju sa njima naše brojke su male.“

Tehničke inovacije podstiču jak rast hardwarea, često dvocifren, a ponegde i trocifren. Tu su na primer novi tipovi računara, takozvani Tablet-PC-i. Samo na CeBIT-u izlagači predstavljaju 30 takvih novih računalr sa touch-tehnologijom (upravljanje dodirom displaya). Ali, i software i usluge beleže velik rast. Očekuje se i dalji rast količine prenosa podataka mobilnom tehnologijom. Samo prošle godine količina prenosa podataka mobilnim uređajima u Nemačkoj je udvostručena. Ali, taj razvoj se ne odražava automatski na zaradu preduzeća, jer mnogi korisnici imaju takozvani ‘flat rate’, dakle plaćaju paušalno za neograničeno korišćenje uređaja. (DW)

Leave a Reply