IT

U Nišu osnovan klaster “Ni-CAT” elekro-mašinske i IT industrije

U prostorijama Regionalne privredne komore Niš osnovan je klaster “Ni-CAT” (Nis Cluster of Advanced Tehnology). Klaster je osnovalo 19 lokalnih firmi, koje se bave proizvodnjom elektronskih i elektro-mašinskih uređaja, kao i firme koje posluju u domenu industrije informacionih i komunikacionih tehnologija. Osim lokalnih firmi, osnivači klastera su i institucije koje pružaju podršku lokalnim firmama: Elektronski i Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu, Reginalna privredna komora Niš, Biznis inkubator Niš i Oblasna razvojna asocijacija ORA.

Ciljevi udruženja klastera su operativana podrška članicama klastera u sprovođenju razvojnih projekata, promovisanje Srbije i grada Niša u internacionalnoj i domaćoj javnosti kao snažne destinacije za poslovanje u elektronskoj i IT industriji, operativna podrška članicama u sprovođenju razvojnih projekata, promovisanje više naučno -istraživačkih aktivnosti i razvoj novih tehnološki proizvoda i usluga kao i razvoj novih tržišta i poslovanja svih članica klastera.

Klaster je osnovan uz podršku Grada Niša kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i Projekta za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza SECEP koji finasira Evropska unija a sprovodi se uz podršku Ministarstva ekonomije.

“Ni-CAT” klaster je otvoren za prijem novih članica i poziva lokalne dinamične firme koje posluju u elekro-mašinskoj i IT industriji da se priključe daljim aktivnostima klastera.

Leave a Reply