E-servisi · IT · Mobilni servisi

U opštini Inđija do izvoda preko M-UPRAVA sistema

Telekom Srbija a.d. u saradnji sa Opštinom Inđija i kompanijom PSC po prvi put je u jednoj lokalnoj samoupravi u Srbiji uveo nov način poslovanja – sistem m-Uprava (m-Government)

Ovim pilot projektom, Opština Inđija i Direkcija za mobilnu telefoniju Telekoma Srbija a.d. svojim korisnicima omogućile su da preko mobilnog telefona, koristeći usluge Mondo WAP ili WEB portala, u nekoliko jednostavnih koraka, naruče izvod iz matične knjige rođenih.

Predsednik Opštine Inđija Goran Ješić, na konferenciji za novinare održane tim povodom, je naglasio da će uvođenjem m-Uprave, opština pružiti još efikasniju uslugu građanima.

“Opština Inđija je još 2002. godine razvila softver, koji je značajno unapredio kvalitet rada administracije, takozvani e-govermment, koji se danas koristi u preko 60 Opština u Srbiji, a koji je i u Evropi prepoznat kao jedan od softvera koji se preporučuje Opštinama. Do sada nismo imali podršku državnih institucija. Menadžment Telekoma Srbije je prepoznao važnost e-govermmenta i razvio novu uslugu, m-upravu, koja je budućnost odnosa između građana i javne administracije. To će doneti još kvalitetniju uslugu našim građanima i transparentnost u odnosu sa građanima, rekao je predsednik Ješić.

Tom prilikom, g. Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija a.d, istakao je da su do sada usluge državne uprave koje su namenjene građanima bile manje razvijene od usluga namenjenih firmama, dodavši da će ovim pilot projektom stvari krenuti na bolje.

“Telekom Srbija a.d. prepoznao je da se savremena telekomunikaciona rešenja mogu iskoristiti i za unapređenje rada Opština. Pokretanjem ovog pilot projekta omogućili smo da usluge opštinske uprave budu dostupnije građanima. Za sada građani opštine Inđija mogu na ovaj način da dođu do izvoda iz matične knjige rođenih, a već do kraja godine unapredićemo sistem i omogućiti da i drugi dokumenti budu dostupni na ovaj način.

Inđija je prva Opština u Srbiji koja je uvela m-Uprava sistem i time postala još dostupnija za svoje građane. Uzimajući u obzir mogućnosti i kapacitete koje m-Uprava pruža, Telekom Srbija a.d. osmislio je ovaj sistem tako da i druge opštine i državne institucije iz istog grada (sudovi, zavodi i sl.) mogu da se povežu na m-Upravu i preko mobilnog telefona ponude svoje usluge građanima.

Opština Inđija do sada je realizovala veliki broj projekata čiji je cilj bio unapređanje administracije i uvođenje svetskih standarda u opštinsku upravu. Jedan od najznačajnijih projekata je “Sistem 48” – projekat elektronskog grada/opštine – u saradnji s USAID/DAI, kojim je unapređena lokalna infrastruktura.

Cena usluge m-Uprava je niža od uobičajenog načina izdavanja izvoda i zavisi od opštine, vrste dokumenta i svrhe za koju se uzima, kao i od načina preuzimanja dokumenta – lično ili dostavom na kućnu adresu. Zato se mt:s usluga tarifira istovetno za postpaid i prepaid korisnike u iznosu od 10 dinara (bez PDV-a), a korisniku se sa Dinacard računa za obradu zahteva u banci usluga tarifira u iznosu od 15 dinara.

a registrovanim za mobilna plaćanja (kao što je SMS dopuna) omogućava da putem web ili WAP Mondo portala naruče dokumenta iz ponude opština koje su uključene u ovaj sistem. Zahvaljujući ovoj usluzi, na jednostavan način se može naručiti željeni dokument, pri čemu se plaćanje vrši putem mPayment sistema mt:s-a. Naplaćeni iznos obuhvata sve administrativne takse neophodne za dobijanje dokumenta.

Da biste koristili ovu uslugu, neophodno je da budete korisnik DinaCard kartice i da se registrujete u banci koja Vam je karticu izdala. Banke koje vrše registraciju korisnika za mobilna plaćanja, u koja spada i usluga mUprava, su:

1. Agrobanka
2. AIK banka
3. Credy banka
4. EFG Eurobank
5. JUBMES
6. Komercijalna banka
7. Meridian banka
8. Metals banka
9. OTP banka
10. Piraeus banka
11. Poštanska štedionica
12. Privredna banka Beograd
13. Privredna banka Pančevo
14. Srpska banka
15. Univerzal banka
Cena naručenog dokumenta nije uvek ista i zavisi od opštine, vrste dokumenta i načina isporuke, a najčešće se plaćaju republička i opštinska taksa. Cena uključuje i troškove opštine za isporuku dokumenta, ukoliko se odlučite za tu opciju.

Uz to, za korišćenje m-Uprava servisa sa vašeg mobilnog računa naplaćuje se iznos od 10,00 dinara + PDV (neophodno je da prepaid korisnici imaju minimalni kredit u ovom iznosu).

Trenutno je moguće naručivanje Izvoda iz matične knjige rođenih u Opštini Inđija, a uskoro se očekuje proširenje i na druge opštine i druga dokumenta.

Uputstvo

* Kliknite na link Naručivanje dokumenata (http://195.178.43.29/MGovernment/documents.aspx ) i unesite odgovarajuće podatke u vezi sa traženim dokumentom

* Potvrdite tačnost unetih podataka klikom na opciju Pošalji

* Dobićete SMS poruku sa jedinstvenom šifrom koju treba da unesete u traženo polje, čime dete se identifikovati

* Nakon uspešne identifikacije i provere unetih podataka, stidi de vam SMS poruka sa cenom zahtevane usluge

* Pošaljite DA na broj 1121 da biste nastavili sa obradom zahteva. Ukoliko ne pošaljete odgovor u roku od jednog minuta, transakcija de biti obustavljena, a korišdenje m-Uprava servisa vam neće biti naplaćeno.

* Nakon uspešne potvrde mPIN-om usluga de vam biti naplaćena sa vašeg DinaCard računa

* U predviđenom roku, dokument de biti spreman za preuzimanje ili poslat na adresu koju ste uneli prilikom popunjavanja zahteva.

Leave a Reply