E-servisi · IT

U Opštoj bolnici u Valjevu pušten u rad bolnički informacioni sistem

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomica Milosavljević prisustvovao je juče prezentaciji bolničkog informacionog sistema u Opštoj bolnici Zdravstvenog centra Valjevo, u okviru kojeg je izgrađena informaciona mreža, instalirana oprema i izvršena obuka više od 1.200 zaposlenih.
U tom zdravstvenom centru danas je svečano obeležen završetak radova na projektu tog sistema, koji se prethodne dve godine realizovao u okviru projekta Ministarstva zdravlja i Svetske banke “Razvoj zdravstva Srbije”.

Milosavljević je precizirao da je u taj projekat uloženo približno 600.000 evra, koje su uz pomoć Svetske banke obezbedili Ministarstvo zdravlja, opštine iz Kolubarskog upravnog okruga, Republički zavod za zdravstvenu zaštitu Srbije i drugi.

On je ukazao na to da je Svetska banka kreditom koji je odobren 2002. godine u vrednosti od 20 miliona dolara, uz dodatna sredstva iz budžeta Srbije koja su tu sumu povećala na 20 miliona evra, pomogla obnovu zdravstvenog sistema u Srbiji.

Milosavljević je ocenio da je izgradnja jedinstvenog informacionog sistema deo “Koridora 10 u zdravstvu Srbije”, i objasnio da su u njegovom središtu od danas samo pacijenti, o kojima se, zahvaljujući ovom sistemu, unose svi podaci.

On je precizirao da se oni odnose na preglede, javljanja lekaru, uspostavljanje dijagnoze, lečenje, utrošak lekova, laboratorijske analize i slično, što sve doprinosi povećanju efikasnosti lečenja i lakšem uspostavljanju dijagnoze.

Ministar je podsetio na to da su bolnice u Zrenjaninu, Kraljevu, Vranju i Valjevu izabrane za pilot projekat “bolnica 21. veka”, koje su u Srbiji moguće zahvaljujući ne samo novcu već i znanju i entuzijazmu lekara, sestara, farmaceuta, biohemičara, stomatologa i ostalih zaposlenih u zdravstvu.

Prema njegovim rečima, Valjevo je ispred svih, što je i očekivano, a slično je i u Kraljevu, dok je u Zrenjaninu svojevremeno započeta predimenzionisana bolnica.

On je dodao da Vranje, u kom je privreda do 2000. godine bila među najboljim u Srbiji, još nema bolničku zgradu, kao ni centralno snabdevanje gasom ili centralnu intenzivnu negu.

On je je kao potvrdu uspešnosti reformi u zdravstvu naveo podatak da je broj postelja smanjen za 20 odsto, ali da je pri tom efikasnost poboljšana za 13 odsto.

Milosavljević je istakao da predstojeći poslovi podrazumevaju i razvoj jedinstvenog informacionog sistema, i ukazao na to da bi bila velika zabluda da se zdravstvo smatra samo potrošnjom.

On je naglasio da je zdravstvo delatnost koja treba da pokaže održivost ekonomskog razvoja Srbije u narednim godinama, uz sve uštede koje su moguće i kojih će sigurno biti.

Ministar je ukazao na to da prava pacijenata neće biti smanjivana i da se, bar u prvom trenutku, lekovi na pozitivnoj listi neće smanjivati, i dodao da je u zdravstvu Srbije zaposleno 140.000 ljudi, što znači da od te delatnosti živi približno 500.000 zdravstvenih radnika, nemedicinskog osoblja i članova njihovih porodica.

Milosavljević je najavio novu podršku Svetske banke za projekte “Razvoj zdravstva Srbije 2” i nastavak energetske obnove postrojenja u zdravstvenim ustanovama, budući da su ta dva projekta ocenjena najboljim.

On je takođe najavio i skoru nabavku najmodernijeg skenera i magnetne rezonance za Instut za majku i dete u Beogradu.

Valjevski zdravstveni centar je sredstvima donacija, lokalne zajednice i sopstvenim prihodima nabavio i umrežio približno 800 računara, tako da su u jedinstveni informacioni sistem uključeni i svi domovi zdravlja u šest opština Kolubarskog okruga – Valjevu, Ljigu Ubu, Mionici, Lajkovcu i Osečini.

Taj sistem povezan je s centrom u Beogradu tako da je elektronska razmena informacija veoma brza i efikasna, a stručni konsultanti iz kliničkih centara Srbije sada ne dolaze u Valjevo, jer je omogućena razmena podataka na daljinu.

Bolnica u Valjevu opremljena je i savremenim aparatima, tako da su snimanja ultrazvukom, skenerom ili magnetnom rezonancom deo svakodnevnih procedura, koje koriste i pacijenti iz okolnih okruga zapadne Srbije.

Leave a Reply