IT

U Platičevu otvorena prva srpska fabrika robotskih linija “ICM elektroniks”

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić prisustvovao je danas svečanom otvaranju prve srpske fabrike za proizvodnju i montiranje robotskih linija “ICM elektroniks” u selu Platičevo u opštini Ruma.

Dinkić je tom prilikom istakao da je u uslovima globalne finansijske krize svaka novootvorena fabrika herojski poduhvat.

Automatizacija u privredi donosi produktivnost, a uz to i konkurentnost. Do sada smo visoku tehnologiju uvozili, a ubuduće će robotske linije nositi i oznaku “proizvedeno u Srbiji”, rekao je Dinkić.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i direktor novosadske kompanije “ICM” Dragan Mićić, generalni konzul Ambasade Japana u Srbiji Teruiko Šinada i predstavnik korporacije “Fanuk robotiks” za Evropu Lajonel Merku.

Radovi na fabrici u Platičevu, koja se prostire na više od hiljadu kvadratnih metara i sastoji se od radionice za proizvodnju i montiranje robotskih linija i upravne zgrade, počeli su u septembru prošle godine.

Početne investicije u prvu srpsku fabriku robota u prošloj godini iznosile su oko milion evra.

Planirano je da se u proizvodnom pogonu, po zahtevu kupca, konstruišu robotske ćelije i robotski sistemi različitih namena.

Leave a Reply