telemedicina
IT

U Srbiji obavljeno prvih pet pregleda putem telemedicine

U četvrtak 20. juna 2013. godine u prostorijama Instituta za javno zdravlje Batut, NALED je održao konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati i iskustva pilot projekta Uvođenje telemedicine u istočnoj Srbiji. Projekat se realizuje od aprila 2012. godine u domu zdravlja Boljevac, zdravstvenom centru Zaječar i kliničko-bolničkom centru Niš, uz podršku kompanije Merck Sharp and Dohme i edukativnu pomoć centra za telemedicinu iz SAD – Missouri Telehealth Network. Zahvaljujući ovom projektu, u Srbiji je u prethodnoj nedelji obavljeno prvih pet pregleda putem telemedicine tokom kojih su pacijenti iz opštine Boljevac mogli da dobiju savet lekara specijalista iz Zaječara, bez potrebe da putuju u taj grad.

telemedicina
O telemedicini i benefitima koje njeno uvođenje donosi pacijentima i čitavom zdravstvenom sistemu, na konferenciji su govorili Vesna Spasić Jokić, član Odbora za telemedicinu Akademije medicinskih nauka, Vladan Atanasijević, predsednik UO NALED-a, Pregdrag Gušić, direktor kompanije MSD, Slavko Ilić, direktor Doma zdravlja Boljevac i Dragan Ilić, direktor Instituta Batut. Iskustva i izazove u primeni telemedicine podelili su predstavnici centra za telemedicinu iz SAD – Missouri Telehealth Network, Rachel Mutrux, direktor, Karen E. Edison, direktor za medicinska pitanja i Glen T. Cameron, profesor.
“Razvoj telemedicine biće jedan od prioriteta Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, jer je to jedan od načina da svim pacijentima u Srbiji obezbedimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Batut će preuzeti odgovornost za dalje uvođenje savremenih informacionih sistema u zdravstvene ustanove širom Srbije jer smatramo da uvođenje telemedicine predstavlja korist za zdravstveni sistem”, izjavio je direktor Batuta.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević izrazio je očekivanje da će telemedicina uskoro zaživeti i u drugim delovima Srbije. On je napomenuo da se do realizacije pregleda stiglo za samo godinu dana od početne ideje kada je odlučeno da prva zdravstvena ustanova uključena u projekat bude Dom zdravlja Boljevac, koji je telekomunikacionom opremom povezan sa Zdravstvenim centrom Zaječar i Kliničkim centrom u Nišu. Zahvaljujući toj vezi, pacijenti iz Boljevca sada ne moraju da putuju u te gradove da bi došli do lekara specijaliste. Oni putem video i audio veze mogu da razgovaraju, kao i da brže i jednostavnije donesu odluku o daljem toku lečenja.

Direktor MSD za Srbiju Predrag Gušić pojasnio je da telemedicina povezuje sva tri nivoa zdravstvene zaštite, značajno smanjuje troškove lečenja i predstavlja dobar primer saradnje privatnog i javnog sektora. Slavko Ilić, direktor Doma zdravlja u Boljevcu istakao je da im je telemedicina pomogla da nadomesta manjak lekara u pojedinim segmentima zdravstvene zaštite.

Na konferenciji je demonstriran rad opreme za telemedicinu pa su učesnici mogli direktno da vide i čuju lekare iz Boljevca i Zaječara. Direktorka Missouri Telehealth Network-a Rachel Mutrux, naglasila je da dosadašnje iskustvo u SAD pokazuje da su izazovi u primeni telemedicine obezbeđivanje dobre opreme, kao i podrške pacijenata i lekara za telemedicinu. „Pacijenti znaju da imaju korist od telemedicine, ali doktorima koji pružaju uslugu moramo da damo vremena da se naviknu na nov način lečenja”, rekla je Rachel Mutrux.

Leave a Reply