IT

U Srbiji prvi put krivična prijava zbog računarskog virusa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je juče da su policijski službenici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala protiv Ognjena Cvetkovića iz Beograda podneli krivičnu prijavu za krivično delo pravljenje i unošenje računarskog virusa.

U saopštenju se navodi da je takva prijava podneta prvi put otkako je to krivično delo propisano u Krivičnom zakoniku, i dodaje da se Cvetkoviću na teret stavlja i krivično delo prevara.

Širenje računarskog virusa na računare državljana Srbije i stranih državljana, korisnika interneta, kao i velika materijalna šteta koju je virus mogao izazvati, sprečeni su brzom i efikasnom reakcijom pripadnika MUP-a, u saradnji sa domaćim bankarskim sektorom i internet provajderima, organizacijom koja se bavi zaštitom računarskih sistema nemačkih štedionica “S-CERT” i policijom Nemačke.

Cvetković je od 2006. godine do 17. februara ove godine napravio računarski program – “virus” tipa “IRC trojanac” pod nazivom “omea” koji je imao funkcije slikanja aktivnog monitora zaraženog računara, snimanja kucanja karaktera na tastaturi, kao i postavljanja sadržaja na zaraženi računar i skidanja sadržaja preko IRC kanala.

Lažno se predstavljajući kao Irena Miletić, Johan Meister i Dr Mayer, osumnjičeni je virus slao kao prilog poruku putem elektronske pošte na do sada utvrđenih više od 70 elektronskih adresa i to pojedincima, preduzećima, fakultetima, državnim ustanovama i slično.

Ovim virusom Cvetković je zarazio i računare tri državljana Nemačke, pri čemu je podatke koje je pribavio sa zaraženog računara klijenta Baden-Vitenberg banke iskoristio za to da preko sajta banke lično unese podatke u predviđena polja kako bi lažno prikazao da je on vlasnik računa.

Osumnjičeni je na taj način doveo u zabludu službenike nemačke banke da na štetu klijenta, a u njegovu korist, na račun jedne banke u Beogradu putem onlajn transakcije uplate 2.600 evra, sa lažnom svrhom “pomoć prijatelju”, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply