E-servisi · IT

U Srbiji zabranjen uvoz polovnih računara i tehničke robe

Prema podacima Ministarstva zaštite životne sredine, od maja 2003. do aprila 2004. godine, između ostalog, izdate su 142 dozvole za uvoz 253.564 polovnih računara, 253.604 monitora, 34.900 laptopova i 104.500 frižidera.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Aleksandar Vesić rekao je da je u Srbiji zabranjen uvoz polovne tehničke robe i polovnih guma zbog kratkog vremena korišćenja, posle kog postaju opasni otpad.

“Polovna roba, naročito tehnički uređaju, ima kratku upotrebnu vrednost i ubrzo postaje otpad, a zatim zahteva poseban tretman i način odlaganja, za šta ovde ne postoje uslovi”, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, uvoz polovne robe je u jednom momentu bio veoma veliki, a pojedine komponente kao što su katodne cevi u televizoru sadrže opasne materije i zahtevaju postupke reciklaže kakvih nema u Srbiji.

On je dodao je da je upravo zbog nedostatka tih kapaciteta Zakonom o zaštiti životne sredine zabranjen uvoz polovne tehničke robe i guma za motorna vozila.

Vlada Srbije je u decembru 2007. godine usvojila dopunu tog zakona po kome se polovna roba može uvoziti samo ako je neophodna u proizvodnji kao sekundarna sirovina, a ne može da se obezbedi u Srbiji.

Vesić je kazao da je do ograničavanja došlo zbog tako velikog uvoza i dodao da kontrolu nad uvozom te robe vrše Uprava carina sa Republičkom inspekcijom za zaštitu životne sredine.
Proizvođači protektiranih guma u sredu su najavili da će od Ministarstva za zaštitu životne sredine zatražiti da im dozvoli ponovni uvoz polovnih guma, koje im služe kao osnova za proizvodnju.

Proizvođači protektiranih guma tvrde da su se poslednjih godina znatno smanjile količine uvezenih polovnih guma, te da se one uvoze samo namenski za preradu, uz strogo poštovanje ekoloških standarda, zbog čega smatraju da odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine nije korektna.

Prema podacima Privredne komore Srbije, prošle godine je uvezeno oko 105.000 upotrebljavanih guma spremnih za protektiranje, po ceni od oko 390.000 dolara, dok je 2001. godina uvoz iznosio više od milion polovnih guma.

One thought on “U Srbiji zabranjen uvoz polovnih računara i tehničke robe

  1. ivica Ivanovic

    aha…Zato nema u Bubanj potoku vise polovne tehnicke robe i polovnih guma.Hvala na ovako korisnom podatku.

Leave a Reply