Danilo Nikolić i Juozas Bernatonis
IT

U Srbiji zaštita podataka u skladu sa međunarodnim standardima

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Danilo Nikolić izjavio je danas u Vilnjusu da je Srbija nedavno donela sistemske zakone kojima je zaštita podataka uređena kao i u drugim državama, uz primenu međunarodnih standarda.

Nikolić je, obraćajući se učesnicima neformalnog sastanka ministara pravde i unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije koji se održava u Litvaniji, naveo da je Srbija, pored donetih zakona o zaštiti podataka o ličnosti, o tajnosti podataka i o poslovnoj tajni, obrazovala i nadzorne organe predviđene tim propisima i da je donela većinu podzakonskih propisa neophodnih za sprovođenje ovih dokumenata.

 Danilo Nikolić i Juozas Bernatonis


Danilo Nikolić i Juozas Bernatonis

On je istakao da je Srbija svesna toga da treba dodatno usavršavati i precizirati postojeći pravni okvir u oblasti zaštite podataka, uz istovremeno nastojanje da se zaštita podataka adekvatno obezbedi i u praksi.

S obzirom na potrebu daljeg jačanja međunarodne saradnje i brži protok informacija, smatramo da bi uspostavljanje i delovanje Evropskog borda za zaštitu podataka moglo imati veliki značaj za dalji razvoj ove oblasti i otklanjanje jednog broja nejasnoća koje su sada prisutne, napomenuo je državni sekretar.

Nikolić je naveo da bi, imajući u vidu proces evrointegracija Srbije, aktivnost Evropskog borda mogla biti od koristi za našu državu u smislu lakšeg i efikasnijeg pristupa i razmene podataka sa članicama EU, na jedinstvenim osnovama, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde i državne uprave.

Leave a Reply