IT

U Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu otvoren Vojvođanski centar za učenje na daljinu

U Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu danas je svečano otvoren Vojvođanski centar za učenje na daljinu, čiju realizaciju   su podržali Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu i gradska Uprava za obrazovanje i kulturu. Kabinet za učenje na daljinu  otvorio je pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu prof. dr Zoltan Jegeš, savetnik gradonačelnika Novog Sada prof. Petar Viđikant i direktor Srednje mašinske škole Jovan Vukčević. Na prezentaciji  Centra govorili su prof. Zoran Rastović i prof. Branko Šipka.

Direktor Vukčević se zahvalio u ime učenika i profesora mašinske škole, napomenuvši da su projekat za otvaranje Centra predali još 2005. godine Republičkom ministarstvu za obrazovanje, ali bez uspeha, da bi ga realizovali zahvaljujući razumevanju Izvršnog veća AP Vojvodine i gradske uprave za obrazovanje i kulturu.

 

28.januarjegesv

Prof. dr Zoltan Jegeš je izjavio da je ovaj Centar za učenje na daljinu veliki boljitak ne samo za ovu školu, već i za sve vojvođanske osnovne i srednje škole, koje će se ovim putem umrežiti u jedinstvenu mrežu, a na taj način  će se kreirati učeničke kreativnosti, znanje i osavremenjavanje u razvoju  modernih i naprednih tehnologija, sa kojima se služe njihovi vršnjaci izvan našeg regiona. Dr Jegeš je obrazložio da je veoma važno da je ovo glavni Centar, koji će u svom sistemu imati 12 podcentara u svim većim gradovima Vojvodine, što znači da će se napraviti jedna uravnilovka u predagoškom smislu, jer će kako predavači, tako i đaci morati da raspolažu jedinstvenim širokim obrazovanjem iz  informatičkog domena.

– U rad Centra za daljinsko učenje uključeni su đaci, koji su još od osnovne škole pokazali zavidno znanje i obrazovanje u ovoj oblasti – rekao je Petar Viđikant i dodao da su ti đaci u ovoj školi na smeru robotike unapredili i nadogradili znanje, tako da će oni u budućem školovanju ga primeniti uz dobru praksu, koju će poneti iz ovog Centra- objasnio je Viđikant.

Po rečima prof. Rastovića i prof. Šipke učenici prvo treba da prođu kroz istoimeni seminar, da bi u konkretnom radu mogli da primene teorijsko znanje. Putem jedinstvene internet mreže, takozvane intranet mreže, pristupa se pojedinačnoj mreži svakog učenika, gde se transparentno vidi njegov rad i na taj način može i da se oceni. Kako u okviru školske mreže, tako i izvan nje na preko 200 adresa može se pristupiti i drugim internetovim mrežama, a cilj nam je da znanje proširimo i na učenike osnovnih škola, gde želimo da organizujemo konkurs za talentovane đake, koji  se pokažu kao mali genijalci iz ovih oblasti, istakli su na kraju prof. Rastović i prof. Šipka.

One thought on “U Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu otvoren Vojvođanski centar za učenje na daljinu

  1. Petar

    Prvi put sam otvorio ovu stranicu, trebacemi vrenena da dam odgovor na nasse pitanje.

Leave a Reply