E-servisi · IT

U sve prvostepene trgovinske sudove uveden AVP sistem

Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Dejan Pašić izjavio je danas da je u svih 16 prvostepenih trgovinskih sudova u Srbiji, kao i u Višem trgovinskom sudu, uveden sistem za automatsko vođenje predmeta i prikupljanje podataka (AVP).
Pašić je objasnio da će pomenuti sistem doprineti efikasnijem radu pravosudnih institucija i modernizaciji sudske uprave, i ocenio da će primena ovog sistema u trgovinskim sudovima omogućiti brže dolaženje do pravde, kao i transparentnost njihovog rada.

On je ukazao na to da će stranke ubuduće preko interneta imati pristup popisu spisa i drugim relevantnim podacima o sudskim predmetima, odnosno o tome kada je podneta tužba, kada je zakazano ročiste, o veštačenjima, kada je izrađena i iz suda ekspeditovana sudska odluka, ili o prilivu predmeta i drugim informacijama.

On je podsetio na to da je program automatskog vođenja predmeta razvijen u okviru Projekta reforme sudske uprave trgovinskih sudova Srbije (CCASA), koji su finansirali Ministarstvo pravde Srbije i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Na sinoćnoj svečanosti u Beogradu, održanoj povodom završetka uspešnog četvorogodišnjeg rada projekta CCASA, direktor misije USAID-a Majkl Harvi simbolično je predao Ministarstvu pravde i Višem trgovinskom sudu ključeve sistema za automatsko vođenje predmeta.

Takođe, uručene su i plakete predsednicima svih trgovinskih sudova u Srbiji za višegodišnju uspešnu saradnju.

Leave a Reply