IT

U TENT-u počeo da radi prvi sistem “onlajn” merenja kvaliteta uglja

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će danas pušten u rad sistem za kontrolu kvaliteta i količine uglja u Termoelektrani Nikola Tesla B (TENT) omogućiti značajne uštede energije.

Mihajlović je prilikom posete TENT-u u Obrenovcu istakla da ovakav sistem upravljanja kvalitetom uglja štedi državi i “Elektroprivredi Srbije” (EPS) sedam miliona evra na godišnjem nivou.

Ona je navela da Vlada i resorno ministarstvo očekuju da se sličan sistem upravljanja kvalitetom uglja uvede i u Rudarskom basenu Kolubara, s obzirom na to da godišnje uštede mogu da iznose između 80 i 100 miliona evra.

Takođe, Mihajlović je saopštila da je u sistem koji je danas pušten u rad uloženo 1,7 miliona evra i napomenula da će on omogućiti praćenje kvaliteta uglja kako bi se u skladu sa potrebama za strujom koristio ugalj odgovarajuće kalorične vrednosti.

Mihajlović je navela da je izrada i realizacija projekta trajala tri godine, i dodala da se povraćaj uloženih sredstava očekuje za manje od 12 meseci.

Prema njenim rečima, izvođač radova bila je švajcarska firma “SGS” koja je jedna od najvećih svetskih kompanija za sisteme kvaliteta, u saradnji sa domaćim “Delta inženjeringom”.

Ona je naglasila da je sistem za kontrolu kvaliteta i količine uglja kompjuterizovan i da se ugalj prilikom istovara kompozicija automatski uzorkuje da bi se odredila njegova kalorična vrednost, nakon čega se, zavisno od kvaliteta, razvrstava.

Mihajlović je napomenula da je ovo prvi sistem “onlajn” merenja kvaliteta i količine uglja u Srbiji.

Ona je istakla da je “Elektroprivreda Srbije” u potpunosti spremna za nastupajuću grejnu sezonu, i izrazila uverenje da neće biti problema u elektroenergetskom sistemu.

Takođe, Mihajlović je navela da uglja ima dovoljno i da remonti kasne samo nedelju dana, što je zanemarljivo u odnosu na ono što je do sada urađeno.

Ona je istakla da je EPS dao pozitivan odgovor na zahtev o uvođenju jeftine struje u trajanju od dva časa preko dana i da se sada čeka saglasnost nezavisne Agencije za energetiku.

Mihajlović je saopštila da će primena energetskih pasoša za objekte povećati energetsku efikasnost u Srbiji za dva odsto u narednih pet do sedam godina.

Ona je napomenula i da je juče počela primena Pravilnika o energetskim pasošima za zgrade, koji će pokazivati potrošnju energije u objektima na godišnjem nivou.

Prema njenim rečima, to je prvi put da se u Srbiji primenjuje takav dokument, čiji je cilj da se omogući ušteda energije i pomogne očuvanje životne sredine.

Energetski pasoši biće obavezni i nijedan novi objekat neće moći da dobije upotrebnu dozvolu ili da bude uknjižen ako vlasnici ne poseduju taj dokument, zaključila je Mihajlović.

Leave a Reply