IT

U Turskoj novi zakon oštrije kontroliše Internet korisnike

Turski parlament je odobrio promene zakona o internetu. Sada se mogu prikupljati podaci o korisnicima bez dozvole suda.

A to olakšava i mogućnost blokiranja korisnika. Oštre kritike stižu od stručnjaka i blogera.

Turski parlament je prihvatio predlog vladajuće stranke (AKP) o promeni zakona o internetu. Promenom zakona turski telekomunikacioni regulator (TIB) dobija veća ovlašćenja.

TIB može da prikuplja informacije o razmeni informacija na internetu bez sudske odluke. U zakon se uz ostalo unose i tri razloga kojima se olakšava blokiranje internet stranice ili njenih sadražaja: nacionalna sigurnost, održavanje javnog reda i sprečavanje zločina.

Vlasti zadužene za telekomunikaciju su do sada mogle prikupljati podatke o korištenju interneta određenih osoba samo uz sudski nalog. Određene internet stranice su mogle biti blokirane samo kada je bila ugrožena privatnost jedne osobe. Stara verzija zakona je na snagu stupila u februaru nakon što je otkriven korupcijski skandal turske vlade.

U novoj verziji zakona su ostala sledeća pravila: internet server u roku od četiri sata mora blokirati određene stranice prema nalogu vlasti. Vlasti u roku od 24 sata moraju svoju odluku dostaviti sudu. Sudija u roku od 48 sati mora da donese presudu.

Nova proširena verzija valjana je tek sa potpisom predsednika Redžepa Tayyipa Erdogana. Međutim, već sada su snažne kritike. Ryan Heath, portparol potpredsednice Evropske komisije Neelie Kroes smatra kako su to „loše novosti za slobodu“.

„Zakon o internetu u starom obliku je bio dovoljno represivan“, kaže Asli Tunc, stručnjak za medije na Univerzitetu Bilgi u Istanbulu.

„Te promene su sada dostigle novu dimenziju. Telekomunikacione vlasti se prilikom blokiranja internet stranica sada mogu pozvati na više razloga. Osim toga mogu prikupljati informacije o korišćenju interneta običnih građana bez sudske odluke. Država se pretvara u policijsku državu“, kaže Tunc za DW i dodaje da je sloboda mišljenja još više u opasnosti. Asli Tunc dodaje da promena zakona krši i Ustav.

Izmjenom zakona se povećavaju i kazne za korisnike interneta. „Starim zakonom je predviđena kazna i do 10.000 turskih lira (3.600 evra). Izmjenama su predviđene kazne i do 50.000 turskih lira (17.800 eura), kaže Tunc i dodaje: “Tu kaznu mora platiti svako ko npr. vrijeđa Ataturka. Određene riječi se mogu tumačiti na različite načine. Tako visoke iznose neki građani jednostavno ne mogu platiti”.

“Ovakve izmjene zakona o internetu su ironične. Prošle sedmice je u Istanbulu održan IGF (Internet Governance Forum) forum. Lično sam učestvovala kao delegat Freedom Housea. Razgovori s turskim političarima o slobodi interneta očito nisu ništa donijeli. Naprotiv“, kaže Tunc.

„Pooštravanje zakona o internetu će biti vrlo delotvorno jer se internet stranice sada mogu blokirati iz više razloga. Pravni proces za ponovno puštanje stranice u opticaj može trajati više sedmica ili meseci. To je tortura.

Pravni proces u Turskoj je vrlo spor“, kaže bloger Erkan Saka koji je već deset godina kritičar vlade. On takođe strahuje da će i njegova internet stranica biti blokirana.

„Trenutno svoje blogove pišem na engleskom jeziku i ako vlada dođe na ideju da ograniči internet stranice na drugim jezicima, onda bih i ja lično mogao biti žrtva. Kroz to ste prisiljeni na samocenzuru“, kaže Saka.

Bloger ukazuje na tehničke trikove pomoću kojih korisnik interneta može zaobići blokiranje određene stranice, kao što je VPN softver.

„Međutim, nemaju svi građani takve tehničke novitete“, kaže Saka i dodaje da je prikupljanje podataka o protoku informacija na internetu od strane TIB-a veliki problem.

„Sve što ja, kao obični građanin radim na internetu, vlasti mogu snimiti. Na taj način vlasti imaju direktan pristup mojim informacijama. Naravno da je važno štititi nacionalnu sigurnost, ali iz iskustva znamo da AKP-ova vlada želi da ograniči slobodu mišljenja i za to je sada izmislila i zakon“, kaže Saka.

Leave a Reply