Događaji · IT

Učenici Računarske gimnazije četvrti u svetu

Učenici prvog razreda Računarske gimnazije, Stefan Mihailović, Luka Hamza i Stefan Kučević, osvojili su četvrto mesto na ovogodišnjem Svetskom takmičenju u modeliranju podataka koje organizuje Oracle kompanija (Oracle Academy Global Data Modeling Competition 2008). Ovo je školsko takmičenje.

Pravo učešća imaju škole koje su članice Oracle akademije. Procedura jeste da učesnici šalju svoje radove elektronskim putem direktno u Oracle akademiju gde komisija odlučuje o pobednicima. Rezulati se objavljuju prvom polovinom maja. Ekipe koje osvoje prva tri mesta imaće priliku da svoje radove prezentuju profesorima koji pohađaju obuku Oracle akademije. Na žalost, našim učenicima je za malo izmakla ta mogućnost ali je ovo svakako veliki uspeh za njih.

Učenici Računarske gimnazije, a među njima i ovaj tim, su tokom školske 2007/08. godine pratili Oracle Academy program u vidu dodatne nastave koju su vodile profesorke Branislava Bajković Lazarević i Duša Zoranović.

Kako je zadatak takmičenja bio da se napravi model podataka za razvoj baze u kompaniji čije poslovanje zavisi od meteoroloških podataka, učenici su se odlučili za avio-kompaniju. Predali su završni rad pod nazivom “Globalne avio kompanije, Sa nama kroz svet” (Global Airlines, With us through space).

Tema kojom su se posebno bavili bila je ispitivanje kako meteorološki podaci utiču na bezbednost letova. Razvili su model koji je dobra osnova za bazu koja bi mogla da obezbedi bolju sigurnost u avio transportu. Prilikom razvoja modela, učenici su pretpostavili da avio kompanija već ima bazu podataka potrebnu za svoje poslovanje.

Cilj projekta je mogućnost proširenja modela vremenskim prognozama sa ciljem da kompanija bude u stanju da unapred uoči opasne zone za letenje. Idealna situacija bi bila kada bi kompanija bila u stanju da korisnicima garantuje uvek lepo vreme tokom celog leta. Na Internetu postoji velika količina meteoroloških podataka koje bi ovaj model iskorisito na najbolji mogući način.

Tokom rada na ovom projektu, učenici su razgovarali sa stručnjacima zaposlenim u IT sektoru aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Kroz to iskustvo su mogli da vide praktičnu primenu znanja koje stiču u školi.

Na donjoj slici prikazan je izgled modela koji su ova tri gimnazijalca razvili.

Leave a Reply