IT

Učenicima Računarske gimnazije uskraćeno pravo na stipendije

Učenicima Računarske gimnazije nije omogućeno da konkurišu na Konkursu za dodelu stipendija talentovanim učenicima, koji je raspisala Gradska uprava grada Beograda 24.02.2010. godine, jer nisu učenici škole čiji je osnivač Republika Srbija.

Savet roditelja gimnazije i uprava škole traže od nadležnih da se konkurs poništi i da sva deca imaju podjednako pravo da učestvuju na njemu bez obzira na način finansiranja škole. Ovakvom odlukom oštećeno je 11 đaka.

“Do ove godine učenici ove škole imali su prava da ravnopravno učestvuju na konkursu za stipendije na osnovu svojih ostvarenih rezultata, kao talentovani učenici. Ove godine to više nisu u mogućnosti. Pitamo se, da li to znači da medalje koje su osvajali učenici Računarske gimnazije, predstavljajući našu zemlju, nemaju istu vrednost kao i nagrade i medalje učenika škola čiji je osnivač Republika Srbija ili je ovde reč o kršenju jednakosti prava deteta?” – navodi se u otvorenom pismu Saveta roditelja RG-a.

U proteklom periodu učenici gimnazije osvajali su brojne nagrade na takmičenjima koja organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Svake školske godine đaci se ravnopravno takmiče, pod istim uslovima i kriterijumima kao i drugi srednjoškolci i ostvaruju zapažene rezultate.

U cilju ispravljanja ove nepravde Savet roditelja i škola su organizovali konferenciju za novinare na kojoj su izneli svoje stavove.

Leave a Reply