IT

Udružili se Microsoft i Sun Microsystems

Microsoft i kompanija Sun Microsystems sklopile su sporazum o saradnji kojom je definisano korišćenje Sunove softverske aplikacije Java. Navedenim sporazumom je predviđeno da korisnici Microsoftovog web pretraživača, Internet Explorer, mogu da preuzimaju i ažuriraju program Java. Ovaj program je jedan od najčešće preuzimanih programa na Internetu i preko 90 odsto korisnika ima instaliran ovaj program na svom kompjuteru.

Sada je omogućeno da svi korisnici Internet Explorera jednim klikom urade ažuriranje ovog programa ukoliko ga već imaju instaliranog na svom kompjuteru, odnosno svima onima koji nemaju Javu da preuzmu ovaj program vrlo jednostavno. Preuzimanje Jave se može vršiti i preko Microsoftove mreže MSN (Microsoft Network), pored ostalih web usluga koje nudi Microsoft. Cilj ovog sporazuma jeste i da se pojednostavi pristup Microsoftovom Internet portalu Live Search.

Sklopljeno partnerstvo bi trebalo da omogući Microsoft-u da iskoristi milione preuzimanja Jave kako bi povećao broj poseta svom portalu i privukao veliki broj reklamnih oglašivača. Microsoft i Sun su do sada u više puta sarađivali, ali ovaj sporazum bi trebalo da pomogne Microsoft-u da poboljša posećenost svog pretraživača, obzirom da se trenutno nalazi na trećem mestu iza Google i Yahoo-a. Mnogi smatraju da je ovo udruživanje odgovor na blisku saradnju Google i Yahoo-a u prethodnom periodu.

Leave a Reply