IT

Uhapšena 22 člana mlade hakerske grupe

Francuske vlasti su uhapsile 22 osobe koje se nalaze pod sumnjom da su osnovali internacionalnu grupu hakera koja je bez autorizacije “provaljivala” u poslovne tj kompanijske mreže. Hapšenja su izvršena u Parizu ali i u južnim i centralnim delovima Francuske, kao rezultat višemesečne istrage koju su sproveli 90 članova policijskih postaja.

Na veliku žalost, u prilog činjenici da su hakeri sve mlađi i mlađi, ide i podatak da su svi članovi ove hakerske grupe ispod 25 godina. 16 od ukupno 22 uhapšena člana je maloletno. Jedan član ima svega 13 godina. Grupa je otkrivena tako što su se određeni članovi hvalili na forumu o njihovim uspešnim “akcijama”.

Ukoliko se potvrdi na Sudu da su krivi za brisanje kompanijskih podataka i degradiranja performansi kompanijskih mreža, dobiće maksimum 5 godina zatvora.

Prema zvaničnim izjavama, 34 kompanije sa sedištem u Francuskoj, na Islandu i u Rusiji, svega sedam firmi je uložilo i zvaničnu žalbu protiv ove grupe koja je izvršila hakerski napad na njihove poslovne mreže.

Sophos preporučuje svim kompjuterskim korisnicima da se zaštite sa konsolidovanim rešenjem koje će omogućiti control network access i zaštiti njihove mreže, email i web gateway od pretnji hakera, malvera, spajvera i spema.

Leave a Reply