IT

Uhapšeni “hakeri” koji su emitovali “trojanca”

Londonska policija je danas saopštila da je uhapšeno dvoje ljudi osumnjičenih da su “emitovali” virus “trojanac”, koji je, kako se veruje, zarazio na desetine hiljada kompjutera širom sveta.

Kako je preneo Rojters, ovo je prvo hapšenje za tu vrstu “sajber kriminala” u Evropi i jedno od prvih u svetu. Trojanac “ZeuS” ili “Zbot” je “zloćudni” kompjuterski program, uz pomoć kojega su njegovi emiteri mogli da sa zaraženih komjutera prikupe na milione ličnih podataka vlasnika računara širom sveta.

Prema saopštenju Londonske gradske policije, “trojanac” je tako konfugurisan da, kada se jednom “ugnjezdi” u zaraženom kompjuteru, nastavlja da “krade” podatke o korisnikoviv bankarskim računima, njegove lozinke, brojeve kreditnih kartica i druge važne informacije, koje ne bi trebalo da budu dostupne nikom osim vlasnika kompjutera.

Kriminalna dobit od korišćenja ovih podataka i finansijski gubitak za vlasnika kompjutera mogu biti ogromni, saopštila je policija. U policijskom saopštenju se navodi da su uhapšeni muškarac i žena, oboje stari 20 godina, 3. novembra u Mančesteru.

Posle davanja izjave, pušteni su do okončanja istrage, navodi se u saopštenju, u kojem se dodaje da ovo hapšenje “predstavlja značajan prodor u naporima policije da se izbori sa ‘onlajn’ kriminalom”. (TVAvala)

Leave a Reply