E-servisi · IT

Uhapšeni organizatori i članovi kriminalne grupe zbog falsifikovanja i zloupotrebe platnih kartica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Policijskom upravom za grad Beograd i u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom, lišili slobode organizatore i članove organizovane kriminalne grupe zbog falsifikovanja i zloupotrebe platnih kartica.

U saopštenju se navodi da je uhapšeno ukupno 12 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su od 2007. godine vršili krivična dela falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica u našoj zemlji i zemljama u okruženju – Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

Uhapšeni su organizatori ove kriminalne grupe Miladin Miladinović (1962) iz Novog Sada, kao i Goran Mustafić (1982) i Nebojša Gršić (1983) iz Subotice, dok je Goran Prskalo (1970) iz istog grada lišen slobode u martu ove godine i nalazi se u pritvoru u Subotici.

Takođe, uhapšeni su članovi ove kriminalne grupe Dejan Vukoslavović (1979), Aleksandar Tojagić (1980), Vladimir Babić, (1980) i Zoran Šljivar (1978) iz Sremske Kamenice, kao i Josip Petrović (1965), Nina Petrović (1989), Danijela Momčilović Prskalo (1981) iz Subotice i Vladimir Gogić (1975) iz Beograda.

Goran Mustafić, Goran Prskalo i Nebojša Gršić su sredinom 2007. godine nabavili opremu za izradu falsifikovanih platnih kartica i lap-top računare u kojima se generišu podaci o validnim platnim karticama, nakon čega su pomoću mašine za personalizaciju izrađivali falsifikovane platne kartice “bliznakinje”.

Podatke o validnim platnim karticama su putem interneta najverovatnije dobijali od osoba u Bugarskoj, dok su “belu plastiku” i magnetne trake, na koje se nanose podaci o platnim karticama, nabavljali u Mađarskoj.

Nakon izrade, organizatori su pronalazili osobe koje su vršile zloupotrebu ovih falsifikovanih platnih kartica koje su prodavali za 200 evra, ili su od njih uzimali deo imovinske koristi ostvarene zloupotrebom.

Goran Mustafić je razvio sopstvene kanale za distribuciju i zloupotrebu kartica, i angažovao nepoznate osobe iz inostranstva da na teritoriji zemalja zapadne Evrope pronalaze stanove za smeštaj robe koju je putem interneta kupovao falsifikovanim platnim karticama.

Članovi grupe takođe su pronalazili prodajna mesta kod nas i u inostranstvu, na kojima su prodavci ili vlasnici, za određenu naknadu na svojim pos terminalima koristili ove platne kartice.
Tokom prošle godine, organizatori grupe postigli su dogovor sa Miladinom Miladinovićem o tome da on angažuje što veći broj ljudi za”posao” sa karticama, kao i posrednike u angažovanju tih osoba, vršenju nadzora nad njima i skrivanju opreme za izradu falsifikovanih platnih kartica.

Prema nalozima organizatora, članovi grupe vršili su zloupotrebu platnih kartica na dva načina: prvi, na prodajnim mestima širom Srbije, kupovinom najčešće skuplje tehničke robe, zlata i satova, koje su preko svojih “kanala”, prodavali ispod realne vrednosti i drugi – na pos terminalima “Poštanske štedionice”, na poštama u Srbiji.

Deo grupe je na pos terminalima “provlačio” falsifikovane kartice i “skinute” iznose kao novčane uputnice slao Miladinu Miladinoviću, koji ih je uz falsifikovane lične karte podizao u novosadskim poštama.

Ova organizovana kriminalna grupa je, prema prvim procenama, za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više desetina miliona dinara, a ukupna suma biće naknadno utvrđena.

Policija nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti vezanih za ovaj slučaj, kao i na identifikovanju članova ove organizovane kriminalne grupe. Po isteku policijskog zadržavanja, svi osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply