IT

Uhapšeni španski hakeri

Španska policija uhapsila je pet osoba osumnjičenih za provaljivanje ili blokiranje hiljada internet stranica od kojih neke pripadaju agencijama vlada u SAD-u, Južnoj Americi i Aziji, saopštile su španjolske vlasti u subotu

Policija je rekla da su osumnjičeni pripadali jednoj od najaktivnijih skupina hackera na internetu i da su dvoje šesnaestogodišnjaci. Ostali imaju 19 i 20 godina. Grupa sebe na internetu naziva “D.O.M: Team“, rekla je policija.

Jedna od tehnika ove grupe bila je provaljivanje na internet stranice i postavljanje vlastitih stranica (deface). Oni su na ovaj način napali oko 21.000 internet lokacija u poslednje dve godine, a  osumnjičeni su uhapšeni u Barseloni, Burgosu, Malagi i Valenciji. Osumnjičeni se nisu lično poznavali nego samo preko interneta a bili su u kontaktu sa drugim članovima organizacije, uglavnom iz Južne Amerike, saopštila je policija. U izjavi se ne navodi na koje Vladine  stranice je ova organizovana družina provaljivala.

Španski list El Mundo izvestio je u martu da je ova družina provalila na internet stranice NASA-e, dok je španska policija  u subotu rekla da ne može da potvrditi te navode i odbila je da navede koje su stranice hackeri napali.

El Mundo je rekao da je skupina, među ostalima, provalila stranice venecuelanske telefonske tvrtke i španjolskog teleoperatora Jazztel. El Mundo je pisao da je u ožujku kontaktirao tu skupinu i da njeni članovi sebe ne smatraju delikventima nego zaljubljenicima u računarstvo koji provaljuju na stranice kako bi administratorima sustava pokazali ranjivost internetskih stranica.

Istraga je u Španjolskoj počela u ožujku nakon što je internetska stranica španjolske političke stranke Izquierda Unida bila blokirana odmah nakon španjolskih parlamentarnih izbora održanih u ožujku.

Leave a Reply