IT

Ukradena 6 bolnička laptopa sa podacima o pacijentima

Stigao nam je još jedan koristan savet od Sophos-a, kompanije za IT sigurnost i kontrolu. Naime reč je o adekvatnoj zaštiti poverljivih podataka u velikim institucijama koje raspolažu sa velikim brojem podataka. Priča je inspirisana slučajem koji se desio u bolnici Sv. Đorđe (St George`s Hospital) u Tootingu, London. 6 laptopova koji su sadržali informacije o otprilike 20.000 pacijenata, su ukradeni iz bolnice. Na taj način su ovi podaci izloženi raznim zloupotrebama.

Sophos-ovi eksperti su ukazali na neadekvatnu zaštitnu politiku bolnice i osnovni problem držanja osetljiih informacija na laptopovima. “Osetljivi podaci pacijenata nikad se ne bi smeli čuvati na prenosivim – portable računarima,” izjavila je Carole Theriault, viši konsultant za sigurnost za Sophos. “Ova krađa bi trebala da predstavlja podsetnik na štetu koja se može desiti ukoliko se ne poštuje zaštitna politika firmi ili ukoliko je ta politika prilično slaba.
Organizacije moraju svoje poverljive podatke čuvati u sistemima koji nisu tako pogodni za krađe. Portale koristiti ukoliko je organizacija u mogućnosti. U krajnjem slučaju, podatke koji se nalaze na prenosivim uređajima poput laptopova i blackberrija, trebalo bi enkriptovati i na taj način delimično zaštititi.”

Leave a Reply