IT

Ukradene lozinke ukazuju na lenjost i neodgovornost krajnjih korisnika

Prošle nedelje javno je objavljena lista dvadeset hiljada lozinki za korisničke račune na popularnim servisima elektronske pošte (Google, Hotmail, Yahoo).

Među potencijalnim uzročnicima ukradenih lozinki nalaze se phishing napadi te maliciozni programi na računarima sa kojih su lozinke ukradene. Iako su počinitelji još uvek nepoznati, indikativno je da je najveći broj korisnika koristio jednostavne lozinke za svoj korisnički račun.

Tako je stručnjak za računarsku sigurnost Bogdan Calin izradio statističku analizu i utvrdio kako je najčešća lozinka “123456” (čak 64 naloga e-pošte), a više od 40% lozinki kombinacija je isključivo malih slova.

Na osnovu dosadašnjih saznanja i kvaliteta ukradenih lozinki, većina stručnjaka se slaže da nije reč o sofisticiranom napadu, ali napominju da su ukradene lozinke mogući uvod u složeniji i opasniji napad.

Takođe je data preporuka da se za važnije web stranice koristi kompleksna i jedinstvena lozinka, te da se koriste antivirusni alati kako bi se otkrili zlonamerni programi na računaru koji mogu ukrasti lozinku. Opširnije u izveštaju na CNET sajtu.

Leave a Reply