IT

Ulaganje u visoko obrazovanje

Evropska unija podržala je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donacijom od 30 miliona evra za poboljšanje infrastrukture na 27 fakulteta na svih pet državnih univerziteta u Srbiji. Kroz projekat „Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji“ – EU HETIP, obnovljene su laboratorije, istraživački kabineti, nastavni i komunalni objekti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Novom Pazaru, Boru, Vrnjačkoj Banji, Čačku i Leskovcu.

Projekat je takođe obezbedio isporuku standardne nastavne, specifične naučne i savremene IT opreme za 27 visokoškolskih ustanova. Moderna, višenamenska nastavna oprema značajno će poboljšati praktične veštine i kompetentnost srpskih studenata i pomoći će Ministarstvu da unapredi naučno tehničke inovacije i istraživanja koja bi, zauzvrat, trebalo da utiču na ekonomski prosperitet.

EU HETIP zvanično je završen u prostorijama Univerziteta u Beogradu (Kapetan Mišino zdanje), gde je Evropska unija, budžetom od milion evra, finansirala rekonstrukciju fasade, rekonstrukciju krova, renoviranje stolarije i izgradnju panoramskog lifta koji će pomoći osobama sa invaliditetom nesmetano kretanje zgradom. U februaru 2013, Univerzitet u Beogradu proslavio je 150 godina postojanja Zadužbine kapetana Miše Anastasijevića, u čijem zdanju je smešten Rektorat Univerziteta.

hip

U Novom Sadu, na Prirodno-matematičkom fakultetu, od decembra 2014. kada će biti završeni radovi, nastavni prostor biće povećan za 2.000 kvadratnih metara. Novi prostor, izgrađen sa 1,3 miliona evra, obuhvata učionice i kabinete za praktičnu obuku, dodatne kabinete za nastavnike, novu centralnu čitaonicu i prostorije za novu centralnu biblioteku.

Evropska unija uložila je milion evra za nabavku savremene opreme za praktičnu obuku i studentske vežbe na Fakultetu za fiziku u Beogradu. Studenti koji pohađaju nastavu fizike, astrofizike i meteorologije sada obavljaju vežbe i praktičnu obuku u 10 laboratorija na Fakultetu u istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u drugim evropskim zemljama.

Kroz EU HETIP Evropska unija izdvojila je 0,8 miliona evra za Medicinski fakultet u Nišu, gde je opremljena Laboratorija za funkcionalnu genomiku i proteomiku, sofisticiranom digitalnom opremom koju sada koriste naučnici i istraživači.

Sezona promenljivog vremena usporila je, ali nije zaustavila radove na gradnji nove zgrade Šumarskog fakulteta, na planini Goč kod Kraljeva, za koju je Evropska unija donirala milion evra za izgradnju novog nastavnog kompleksa površine 800 kvadratnih metara i dodatnih 400 kvadratnih metara skladišnog prostora. Od tog iznosa oko 200.000 evra biće uloženo u nabavku najsavremenije naučne i nastavne opreme.

Studenti u Srbiji, kao i nastavno osoblje od školske 2013. godine počeli su da koriste renovirane prostore i savremenu opremu. Ovim projektom EU je pomogla Srbiji u jačanju potencijala univerziteta koji bi trebalo da odigraju ključnu ulogu u podizanju nivoa zaposlenosti i pospešivanju ekonomskog razvoja. Od 2000. godine Evropska unija donirala je više od 63 miliona evra u sektor obrazovanja u Srbiji.

Za više informacija posetite: www.hetip.rs

Leave a Reply