Događaji · IT

Uloga medija u podsticanju razvoja informacionog društva u Srbiji

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA Udruženje informatičke delatnosti i JISA – informatički savez Srbije organizuju u sredu 29. oktobra u 13 časova u sali na VI spratu u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12 KONFERENCIJU ULOGA MEDIJA U PODSTICANJU RAZVOJA INFORMACIONOG DRUŠTVA U SRBIJI

IKT privreda, potencijal i kapaciteti u funkciji razvoja Informacionog društva,

 • Vesna Pudar, sekretar Udruženja informatičke delatnosti; Evropske perspektive i trendovi razvoja informacionog društva,
 • Đorđe Dukić, predsednik JISA; Stanje razvoja informacionog društva u Srbiji i budućnost
 • Milovan Matijević, analitičar, MINECO istraživanja;

REČ MEDIJA:

 • Dejan Ristanović, PC PRESS
 • Ana Parojčić, Tehnopolis, TV Metropolis
 • Aleksandar Spasic, Mikro-PC World
 • izlaganja drugih glavnih i odgovornih urednika i novinara stručnih časopisa, RTV kuća, dnevne i periodične štampe

Jasno je da razvoj informacionog društva nije bitan za informatičare koji svojom profesijom već dovoljno poznaju koriscenje računara. Zato se očekuje da će konferenciji prisustvovati i svi oni mediji koji nisu vezani za informatiku, novinari iz onih ostalih profesija koji bi svojim daljim aktivnostima mogli potsticati obuku za upotrebu računara kao osnovnog radnog sretstva današnjice. Očekuje se takođe da će Konferenciji prisustvovati predstavnici nadležnih Ministarstava, a po završetku diskusije organizovan je koktel uz neformalno druženje.

2 thoughts on “Uloga medija u podsticanju razvoja informacionog društva u Srbiji

 1. Slobodan Krstic

  Razvoj informacionog društva se ne ogleda samo u IKT obrazovanju

  Iako je IKT obrazovanje jedan od prioritetnih koraka u kvalitetnom i ubrzanom razvoju informacionog društva, to u svakom slučaju nije i jedini preduslov za taj razvoj.

  U STRATEGIJI RAZVOJA INFORMACIONOG DRUŠTVA REPUBLIKE SRBIJE ukazano je na više akcionih prioriteta kojima Srbija mora da posveti pažnju u daljem razvoju informacionog društva.

  Ja sam u više navrata, kako na ovom forumu, tako i na drugim internet forumima i javnim IKT skupovima u poslednje dve godine ukazivao na značaj informatičkog obrazovanja za dalji razvoj informacionog društva, a od toga bih ovom prilikom izdvojio sledeći svoj osnovni stav:

  INFORMATIČKO OBRAZOVANJE – GLAVNO ZNANJE
  http://www.ecdlcentar.com/forum/viewtopic.php?t=189

  Međutim, ono što smatram takođe jednim od bitnih elemenata u daljem razvoju informacionog društva u Srbiji je i donošenje hitne, kompetentne, efikasne i sveobuhvatne e-Zakonodavne regulative, o čemu sam takođe dosta pisao na forumima i javno se izjašnjavao na IKT skupovima u poslednje vreme.

  Evo jedne od poslednjih inicijativa u tom smislu:

  ZAKON O ELEKTRONSKOM POSLOVANJU NA PRVOM MESTU
  http://www.ecdlcentar.com/forum/viewtopic.php?t=20247

  Nadam se da će ovaj, dugo očekivani, veoma značajan skup u Privrednoj komori Beograda dati odgovore i na šire aspekte doprinosa srpskih medija u razvoju informacionog društva sem sagledavanja njihovog doprinosa u promovisanju IKT obrazovanja.

  Treba imati u vidu, takođe, da je razvoj informacionog društva bitan za celo društvo i naravno za informatičare koji svojom profesijom već dovoljno poznaju korišćenje računara. Upravo ti IT stručnjaci uz pomoć Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije, informatičkih udruženja, ostalih relevantnih institucija, udruženja i preduzeća i naravno medija treba da daju i najveći doprinos u daljem razvoju i promovisanju informacionog društva.

 2. Slobodan Krstic

  Dugo očekivani skup na zadatu temu

  Veoma sam zadovoljan temom ovog skupa.

  Čestitam Udruženju informatičke delatnosti Privredne komore Beograda i Jedinstvenom informatičkom savezu Srbije – JISA na pokretanju teme i pozivanju na skup tako eminentnih domaćih IT novinara koji će, siguran sam u to, na osnovu svog dugogodišnjeg novinarskog i stručnog bavljenja raznim vidovima razvoja informatike, telekomunikacija i informacionog društva u Srbiji dati prave i kompetentne odgovore na pitanja koja će biti po planu razmatrana, ali verujem i od takođe stručnih prisutnih gostiju postavljana i pokretana.

  Nadam se da će svoj doprinos razradi i boljem razumevanju zadate teme dati i kompetentni predstavnici ministarstava Vlade Republike Srbije u čijoj je nadležnosti razvoj informacionog društva kao važnog segmenta opšteg razvoja društva.

  Upravo je sada pravi trenutak da se svi akteri zaduženi za razvoj informatike, telekomunikacija, e-obrazovanja, e-zakonodavstva, e-poslovanja, e-uprave, e-zdravlja, e-trgovine, e-turizma, e-sporta itd. uključe i uz podršku domaćih medija formiraju prava i efikasna rešenja za brži iskorak ka e-Evropi i e-Razvijenom svetu.

  Svetska finansijska kriza može upravo za Srbiju da predstavlja idealnu priliku za postavljanje temelja razvijenog društva i to upravo inventivnim programima razvoja ICT sektora.

  Prisetimo se samo primera Singapura i Irske koje su takođe maksimalno iskoristile jednu takvu priliku u prošlosti.

Leave a Reply