IT

Uloženo 8 miliona dinara u nove tehnologije u Beloj Crkvi

Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine mr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović otvorili su, u Beloj Crkvi, pogon novih tehnologija “Stamenković” d.o.o za proizvodnju svetlećih tela. Preduzeće “Stamenković” d.o.o je pogon snabdeven savremenom proizvodnom linijom za proizvodnju fluorescentne rasvete, specijalnih svetiljki za bolničku i uličnu rasvetu, rasvetu za potrebe industrije, lustere i plafonjere, razvodne ormane za struju, plin i kablovsku televiziju.

7_decembar_2007_bela_crkva_velika

Investiciona vrednost izgradnje novog pogona iznosi više 40 miliona dinara, a Izvršno veće je preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i programa za tehnološku i naučnu modernizaciju izdvojilo 8 miliona dinara. Sredstva koja ovaj partner vraća kroz donacije, biće umanjena za 2,4 miliona dinara, po osnovu plata za novozaposlene radnike u nedovoljno razvijenoj opštini Bela Crkva. Pokretanjem pogona zaposleno je 22 radnika u proizvodnji i još njih 11 kroz razne vidove kooperacije.


Očekivani obim proizvodnje je oko 70.000 svetlećih tela godišnje, a planirani godišnji bruto prihod oko 220 miliona dinara.
Modernizacijom pogona stvoreni su uslovi za plasman proizvoda u zemlje u okruženju, a pre svega u Rumuniju i Hrvatsku, kao i na tržište Rusije.

 

 

Predsednik Izvršnog veća APV mr Bojan Pajtić je rekao da je cilj pokrajinske vlade ulaganje sredstva u nerazvijene opštine, jer postoji potreba da se podstakne njihov privredni razvoj. Inače, u opštini Bela Crkva, u Vrapčevom Gaju otvorena je još jedna fabrika u koju je Izvršno veće uložilo sredstva i time dalo snažan impuls novim investicijama. Pajtić je ovom prilikom pozvao sve investitore da ulažu u ovu opštinu, kao i druge nerazvijene opštine i da se prijave na konkurse novih tehnologija, jer pokrajinska vlada donira otvaranje pogona novih tehnologija i trećinu sredstava, i za otvaranje novih radnih mesta.

Pajtić je rekao da je preko Fonda za kapitalna ulaganja, pokrajinska vlada ove godine u opštinu Bela Crkva uložila sredstva u asfaltiranje ulica i rekontrukciju kanalizacione mreže, ukupno preko 250 miliona dinara. Predsednik Izvršnog veća je najavio i dalja ulaganja u sve nerazvijene i manje razvijene opštine. Svaki investitor koji bude želeo da ulaže u nerazvijene vojvođanske opštine naići će na podršku IVV-a, jer nerazvijerne opštine imaju prioritet u podršci vojvođanske administracije. Zbog povoljnih uslova koji podrazumevaju vraćanje uloženih sredstva putem gotovih proizvoda i donacija za zapošljavanje novih lica, mnogi investitori su zainteresovani da ulažu u one vojvođanske opštine u koje decenijama nije stigao ni jedan dinar investicija.

Leave a Reply