IT

Umro Stiv Džobs osnivač kompanije Apple

Džobs je ostavio neizbrisiv trag kao tvorac Apple 2, Mekintoša, iPod-a, iPhone-a i ajpeda ali i kao čovek čije se ime našlo iza revolucionarnih, Oskarom nagrađivanih animacija iz studija Piksar. Nakon dvogodišnje borbe sa tumorom pankreasa, sinoć je u 56. godini, preminuo Steve Jobs, osnivač kompanije Apple. Svetu je ostavio Mac kompjutere, iPhone, iPad i brojne druge spravice bez kojih više ne možemo zamisliti naše živote.

Kompanija Apple objavila je na svom sajtu kratku informaciju o smrti svog utemeljivača i donedavno generalnog direktora – Stiva Džobsa. Harizmatični inovator iz Kalifornije uticao je na transformaciju ne samo kompjuterske idustrije, već je neizbrisiv trag ostavio i u svetu savremene telefonije i zabave – pogotovo muzike i animiranog filma.

Predsednik Barack Obama je medijima uputio saopštenje koje prenosimo u celosti:
– “Michelle i ja smo s tugom primili vest o smrti Stevea Jobsa. Steve je bio jedan od najvećih američkih inovatora – dovoljno hrabar da misli drugačije, dovoljno svojeglav da veruje da može da promeniti svet i dovoljno talentovan da to zaista i uspe.

Stvorivši jednu od najuspješnijih svetskih kompanija u svojoj garaži, potvrdio je da zaista postoji ono što se naziva
američkim duhom. Načinivši kompjutere personalnim i stavivši internet u naše džepove, on je informatičku revoluciju ne samo učinio pristupačnom svima, nego i intuitivnom i zabavnom.

Bio je dovoljno mudar da svaki dan, kako je rekao, živi kao da mu je bio poslednji. Upravo zato je preobratio naše živote, redefinisao čitave industrije i postigao jedno od najređih postignuća u ljudskoj istoriji – promenio je način na koji svi mi vidimo svet oko nas. Svet je izgubio vizionara. I možda ništa toliko ne svedoči o njegovoj ostavštini I uspehu koji je postigao – koliko činjenica da je većina sveta o njegovom odlasku saznala putem sprave koju je on izmislio. Michele i ja svoje misli i molitve upućujemo njegovoj supruzi Laurene, njegovoj porodici i svima onima koji su ga voleli.

Leave a Reply