IT

Univerzitet u Beogradu obeležio 204 godine postojanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović ocenio je danas da Srbija poseduje visok kvalitet u oblasti nauke i obrazovanja i da je ulaganje u taj sektor od velikog značaja za budućnost čitave nacije.

Obradović je na svečanoj akademiji u Rektoratu, održanoj povodom 204-godišnjice osnivanja Univerziteta u Beogradu, naveo da je zadovoljan onim što je ovaj univerzitet uspeo da ostvari u poslednje četiri godine.

On je naglasio da su brojni kadrovi ostvarili kontakte sa akademskom javnošću, pri čemu je kvalitet srpskih studenata potvrđen i nagradama na međunarodnom nivou.

Ministar je istakao da treba nastaviti sa ulaganjem u obrazovanje i izgradnju visokoškolskih ustanova, uz napomenu da zajedno sa studentima i profesorima treba raditi na unapređenju obrazovane Srbije.

Imajući u vidu ekonomske mogućnosti naše države, moramo da pronađemo odgovor kako dalje promovisati obrazovanje u Srbiji. Mislim da smo na dobrom putu i da boljeg leka za budućnost Srbije nema nego što je ulaganje u nauku i obrazovanje, poručio je Obradović.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević saopštio je da Univerzitet ima sjajnu perspektivu, rukovodstvo i poželeo mu da ostane na Šangajskoj listi i uđe među prvih sto univerziteta na svetu.

Jedina šansa da se Srbija takmiči sa svetom je znanje i obrazovanje. Srbija mora da investira u pamet svoje dece i zato joj je potreban efikasan obrazovni sistem, naveo je Kovačević.

On je naglasio da je krajnje vreme da se Srbija bavi modernim konceptom obrazovnog sistema zasnovanim na tri temelja – obrazovanju, istraživanju i inovacijama.

Tokom svečanosti dodeljene su nagrade i priznanja studentima generacije, kao i nagrade koje dodeljuje fond “Potporučnik Borko Nikitović” najboljem studentu Univerzitetu u Beogradu, najboljem studentu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i najboljem učeniku Osnovne škole “Petar Leković” iz Požege.

Povodom ovog jubileja profesoru Medicinskog fakulteta Miodragu Ostojiću i profesoru Hemijskog fakulteta Slobodanu Milosavljeviću uručene su povelje “Professor emeritus”.

Rektorski savet Konus dodelio je Povelju Konferencije univerziteta Srbije ministru prosvete Žarku Obradoviću za naročiti doprinos u stvaranju sveukupne uloge Konusa, a rektoru Univerziteta u Beogradu Branku Kovačeviću uručena je odluka o postavljenju za počasnog predsednika Konusa.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar omladine i sporta Alisa Marić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i predstavnici Skupštine Srbije i verskih zajednica.

Leave a Reply