IT

Uočena je nelegitimnost u korišćenju “zadržanih podataka”

Rodoljub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka i Saša Janković zaštitnik građana, na konferenciji za medije 6. jula su upozorili javnost na nelegitimnost u korišćenju “zadržanih podataka”. “Zadržani podaci” su podaci koje poseduju telekomunikacioni operatori, a odnose se na to: ko je sa kim razgovarao, sa koje lokacije, koliko dugo i sa kog uređaja.

Još 2010. godine prilkom usvajanja Zakona o elektronskim komunikacijama ukazano je na neustavnosti odredbi o korišćenju “zadržanih podataka”. Upozorenje su izneli Rodoljub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka, Saša Janković zaštitnik građana, pojedini poslanici, Društvo za informatiku Srbije i dr. Nakon usvajanja Zakona, zatražena je ocena njegove ustavnosti.

Ustavni sud Srbije je u aprilu 2012. godine doneo odluku da se “zadržani podaci ” mogi koristiti samo po odluci suda u slučaju ugrožavanja državne bezbednosti i krivične istrage.

Rodoljub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka i Saša Janković zaštitnik građana su 6 jula na konferenciji za medije izneli da su MUP, organi bezbednosti, sudovi i tužilaštva  u poslednjih godinu dana podneli telekomunikacionim operaterima 4.400 zahteva za pristup pomenutim podacima i da u 50 odsto slučajeva nije naveden pravni osnov. Organi bezbednosti su kod jednog telekomunikacionog operatera imali 270.000 direknih pristupa u bazu podataka “zadržanih podataka”.

Rodoljub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka i Saša Janković zaštitnik građana su ukazali da je stanje zabrinjavajuće i da se u najvećem broju slučajeva radi o ugrožavanju privatnosti građana i ličnih podataka. Oni su zatražili da se MUP, bezbednosni organi, sudovi i tužilaštva ponašaju saglasno odluci Ustavnog suda Srbije i preduzmu pojedine mere.

Kao neophodne mere oni su predložili:

 • hitno zakonima odrediti koji sudovi imaju nadležnost da odlučuju o zahtevima MUP-a i bezbednosnih službi.
 • obezbediti neizbrisovo beleženje pristupa  “zadržanim podatacima” kod telekomunikacionih operatera, kako bi se naknadno mogla da izvrši kontrola zakonitosti i pravilnosti pristupa,
 • pravno urediti rad privatnog sektora bezbednosti i obezbediti efikasan nadzor nad njim,
 • kriminalizovati ometanje istrage koju vode nezavisni državni organi (zaštitnik građana, poverenik za informacije, Agencija za borbu protiv korupcije i dr.).

Rodoljub Šabić i Saša Janković su se 7 jula sastali sa ministrom MUP Ivicom Dačićem koji je podržao njihove predloge i istakao da je MUP protiv zloupotrebe informacija o komunikacijama građana, ali i da je neophodno da se stvori takav pravni osnov koji će policiji omogućiti da nesmetano i efikasno obavlja svoj posao. (ikt servis)

2 thoughts on “Uočena je nelegitimnost u korišćenju “zadržanih podataka”

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Po Zakonu o elektronskim komunikacijama (clan 126) nije dopusteno “presretanje elektronskih komunikacija” kojim se otkriva sadrzaj komunikacija bez pristanka korisnika, osim na odredjeno vreme i na osnovu odluke suda, ako je to neophodno radi vodjenja krivicnog postupka ili zastite Republike Srbije.

  Da li sadrzaj komunikacije obuhvata i “zadrzane podatke”, kao i da li se zadrzani podaci odnose i na podatke o saobracaju, to samo Bog sveti zna, jer to u ovom zakonu nije nigde eksplicitno propisano. Bas bih voleo da znam ko je smislio nedefinisane izraze “presretnuta elektronska komunikacija” i “zadrzani podatak”?

  “Sluzbeni glasnik” nije uz Zakon o elektronskim komunikacijama stavio primedbu iz teksta: “Ustavni sud Srbije je u aprilu 2012. godine doneo odluku da se ‘zadržani podaci’ mogi koristiti samo po odluci suda u slučaju ugrožavanja državne bezbednosti i krivične istrage.” Zasto?

 2. Aca

  Ma kakav sud! U državi gde najviši organi ne poštuju čak ni Ustav, nema šta da se priča o tome da li će policija da poštuje zakon.

  Dok god je ikome omogućen NESMETAN pristup raznim podacima, taj će to koristiti takođe NESMETANO.

  A i ja džabe ovo pišem kada to svi znamo. Tja.

Leave a Reply