IT

Upis prve generacije studenata Softverskih tehnologija u Inđiji

U svečanoj Sali Fakulteta tehničkih nauka održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen upis studenata prve generacije studenata na novi studijski program Fakulteta tehničkih nauka koji će početi sa radom u Inđiji. Na strukovne studije Fakulteta tehničkih nauka, smer „Softverske i informacione tehnologije“ u Inđiji, biće upisano 60 studenata, 30 studenata finansiraće se iz budžeta Republike Srbije, dok će opština Inđija obezbediti školarine za 20 samofinansirajućih studenata.

Na konferenciji su govorili prof. dr Ilija Kovačević, predsednik opštine Inđija, Goran Ješić i prof. drZora Konjović, šef Katedre za informatiku Fakulteta tehničkih nauka.

„Ovo je pionirski potez i mi prvi krećemo da približavamo fakultet mestima na kojima je potreban. Izmeštamo ga iz univerzitetskih centara i stvaramo odeljenje na mestu gde postoji realna potreba za kadrovima koji će se na njemu školovati. Predsednik opštine Inđija je prepoznao kvalitet Fakulteta tehničkih nauka, i sagledavši situaciju pozvao nas je da zajednički realizujemo ovaj projekat. U budućnosti planiramo da razvijemo i nove studijske programe, da ih akreditujemo. Program koji imamo u Inđiji neće postojati u Novom Sadu već će ovaj smer moći da pohađaju samo oni koji fakultet upišu u Inđiji“ istakao je prof. dr Ilija Kovačević.

„Fakultet u Inđiji je strateški važan za razvoj Opštine, jer bez investicije u obrazovanje ne možemo da očekujemo bolji i kvalitetniji život u Srbiji. Nivo više i visokoobrazovanih je u odnosu na 1991. godinu prepolovljen u APV, pa tako i u opštini Inđija pa glavni i osnovni cilj treba da bude kreiranje novih ljudskih resursa koji omogućava pronalaženje kvalitetnijih, bolje plaćenih poslova, što u krajnjoj meri donosi boljitak za čitavu društveno-političku zajednicu. Opština Inđija se opredelila za FTN kao prirodnog partnera, jer mi mnogo projekata već razvijamo i radimo sa ovom institucijom. Inđija ima najrazvijeniji informacioni sistem u jugoistočnoj i istočnoj Evropi što se tiče „municipality govrenment“-a i Opština je preko svojih agencija vlasnik nekoliko patenata u oblasti razvoja e-uprave na lokalnom nivou i bilo je potpuno prirodno da se u opštini u kojoj će u narednih 12 meseci biti završena najveća investicija u domenu informatičkih tehnologija u Evropi, IT park, bude i ovakav jedan fakultet. Pred nama je sada opremanje prostora koje je vredno 3 miliona evra koje je opšina Inđija odlučila da stavi na raspolaganje Fakultetu tehničkih nauka, i po mom mišljenju ovo je najpametnija i najbolja investicija u proteklih 12 godina“ – rekao je predsednik opštine Inđija, Goran Ješić.

„Naš osnovni cilj je zadovoljavanje dva kriterijuma za kojima savremeni sistemi obrazovanja tragaju. Prvi je da napravimo kvalitetan kadar primeren tržištu, a drugi da to uradimo na efikasan način. Pažljivo smo napravili plan i sadržaj ovog studijskog programa rukovodeći se sadašnjim i projekcijom budućeg stanja koje će sačekati ove studente, tako da će studenti koji završe ovaj studijski program biti osposobljeni za programiranje, za internet tehnologije i sisteme elektronskog poslovanja i za upravljanje informaciono-komunikacionim resursima u velikim organizacijama. Kreiranjem određenih profila mi obezbeđujemo kadrove za najkvalitetnije softverske kompanije i očekujemo da će se studenti tamo i pronaći zaposlenje“ rekla je na konferenciji prof. dr Zora Konjović, šef Katedre za informatiku Fakulteta tehničkih nauka.

 

One thought on “Upis prve generacije studenata Softverskih tehnologija u Inđiji

  1. Miler

    Indjija ne samo sto dobija IT park,vec i fakultet za IT strucnjake sto znaci da ce se studenti naokon slokovanja moci i zaposliti u samoj Indjiji.Informaticka sila koja se radja u Indjiji ne samo sto ce biti zamajac u raznim softverskim resenjima cele Srbije,vec ce biti zamajac unapredjenja kako Balkana tako i cele jugoistocne Evrope.Znacaj ovog mega projekta osim sto ce doneti sigurna nova radna mesta,takodje ce doneti i mnogobrojne druge rezultate na poljima industrije,ekonomije,bezbednosti…itd.Ako se ostvari planirani izvoz IT parka u vrednosti pola milijarde eura,mozemo samo zamisliti sta ce to znaciti za republicki budzet a kamoli za samu Indjiju.Nemoze se razumeti da ovakve rezultate ekonomske ekspanzije koju je stvorio licno gospodin Goran Jesic neprimecuju na pravi nacin oni koji bi to morali.Nadam se da ce Indjija sledece godine dobiti svoje ministarsko mesto u vladi republike Srbije jer je svojim teskim i neumornim radom to i zasluzila.Probijanje nemoguceg u Indjiji se nastavlja i radi pre politickih izbora da bi se videli uzivo rezultati rada a nedaju se lazna obecanja koja bi se trebala ispuniti posle izbora.Ovakav pristup radu i odgovornosti bi trebali svi da pristupe u republici Srbiji jer je to jedini put koji moze uzdici ovaj narod i drzavu.

Leave a Reply