E-servisi · IT

Uručena računarska oprema predstavnicima 30 lokalnih samouprava

Savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Saša Pivalica i predstavnici 30 lokalnih samouprava potpisali su danas sporazume o dodeli računarske opreme koja će modernizovati elektronsko vođenje matičnih knjiga.

Pivalica je tom prilikom naveo da su ove lokalne samouprave dobile ukupno 120 računara, više servera i štampača, uz napomenu da je ovo prva faza dodele računarske opreme nabavljene iz projekta Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo “Modernizacija lokalnih samouprava (e-uprava)“, koji vredi približno 18 miliona dinara.

On je izrazio očekivanje da će zakon o matičnim knjigama, koji će regulisati tu oblast i olakšati izdavanje dokumenta, biti usvojen na jednoj od narednih sednica Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, jedna od novina Predloga zakona o matičnim knjigama je izdavanje izvoda iz matičnih knjiga u opštinama ili gradovima bez obzira na mesto vođenja matičnih knjiga.

Pivalica je objasnio da je uspostavljanje informacionog sistema, odnosno prevođenje matičnih knjiga u elektronski oblik osnovni preduslov za uprošćavanje procedura i smanjivanje čekanja pred šalterima gde se oni pribavljaju.

Primenu ove odredbe zakona u praksi omogućiće stvaranje jedinstvenog informacionog sistema koji predviđa modernizaciju lokalnih samouprava, naglasio je Pivalica i naveo da je važeći zakon – donet 1990. godine – prevaziđen, pogotovo na polju primene informacionih tehnologija.

On je podsetio na to da je dobijanje izvoda bez obzira na mesto rođenja s uspehom testirano u Beogradu, gde su se izvodi iz matičnih knjiga opštine Savski venac izdavali i u drugim opštinama.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Boris Barjaktarović i predsednik Stalne konferencije gradova i opština i opštine Novi Beograd Nenad Milenković.

Leave a Reply