E-servisi · IT

Uručeno 50 novih biometrijskih pasoša

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i direktor policije MUP-a Milorad Veljović uručili su 7. avgusta u Policijskoj stanici Novi Beograd 50 novih biometrijskih pasoša.

Đelić je tom prilikom istakao da je novi biometrijski pasoš jedan od važnih uslova za stavljanje Srbije na belu šengen listu, i naglasio da se uz to mora ispuniti i niz drugih uslova, poput usvajanja zakona: o upravljanju granicom, o strancima, o zaštiti ličnih podataka i dr.

On je pohvalio Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je preuzelo veliku obavezu da u istoj godini krene sa zamenom registarskih tablica, ličnih karata i pasoša, koji će biti u skladu sa evropskim standardima.

Ovo je pravo a ne privilegija da građani imaju kvalitetnu putnu ispravu, rekao je Đelić i objasnio da će stari pasoši važiti do kraja 2009. godine, a lične karte do 2011. godine.

Govoreći o problemima koji su se javili zbog nedostatka čitača biometrijskih čipova na ličnim kartama, on je najavio da će se održati sastanak sa svim odgovornim licima kako bi se videlo gde je nastao problem. Prema njegovim rečima, na tom sastanku će se utvrditi koje su to administracije i pravna lica koja je trebalo da nabave čitače za lične karte sa čipom i kakav je akcioni plan da to bude što pre ispravljeno.

Istovremeno, potpredsednik Vlade je rekao da bi opozicione stranke, ako nastave blokadu parlamenta, mogle da ugroze stavljanje Srbije na belu šengen listu do kraja godine.

Veljović je rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova,  ispuniti sve svoje obaveze na putu približavanja Evropskoj uniji.

Leave a Reply