E-servisi · IT

USAID pomogao IT opremanje Ministarstva pravde

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je danas da je obavila zvaničnu primopredaju kompjuterske opreme i softvera Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije, koji su obezbeđeni u okviru projekta “Reforma sudske uprave trgovinskih sudova”.
Zvanična primopredaja obavljena je juče, a svečanosti su prisustvovali direktor Kancelarije USAID-a za privredni razvoj Džim Stajn i pomoćnik ministra pravde u Vladi Srbije za informacione tehnologije Dejan Pašić.

Tokom realizacije projekta, čija je ukupna vrednost 13,7 miliona dolara, za trgovinske sudove u Srbiji obezbeđeni su softveri i vrhunska IT oprema – više od 300 računara, 300 štampača i 39 servera, precizira se u saopštenju.

U okviru projekta razvijen je i softver za automatsko praćenje statističkih podataka iz predmeta koji je instaliran u svim trgovinskim sudovima u Srbiji, kao i Sistem za automatsko vođenje predmeta.

Ovaj sistem je do sada pušten u rad u trgovinskim sudovima u Novom Sadu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu i Zaječaru, a do kraja godine biće instaliran i u preostalih 11 trgovinskih sudova u Srbiji.

S obzirom na to da se realizacija projekta bliži kraju, nadležnost nad kompjuterskom opremom i softverom prenosi se na Ministarstvo pravde Vlade Srbije, uz obavezu pravilnog korišćenja i održavanja, navodi se u saopštenju USAID-a.

Cilj projekta, čija je realizacija započeta 2005. godine a trajaće do kraja ove godine, jeste da se pomogne trgovinskim sudovima u Srbiji da razviju kapacitete za efikasno suđenje kako bi pravni sistem mogao da ispuni svoju ulogu u podsticanju ekonomskog razvoja i da odgovori potrebama moderne tržišne ekonomije.

Leave a Reply