E-servisi · IT

Uskoro ekološka taksa na tehničke uređaje

My old iBookUskoro će svi oni koji kupuju televizore, razne tehničke uređaje i kompjutersku opremu plaćati i ekološku taksu, kaže Oliver Dulić.

Novac prikupljen od naplate te takse biće upotrebljen za reciklažu elektronskog otpada, koji je, inače, veliki problem u Srbiji, najavio je ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić.

“Znam da će mnogi reći da sada nije pravo vreme za uvođenje ovakve obaveze”, priznaje Dulić i dodaje da je svestan da će ta mera, koja će početi da se primenjuje za nekoliko meseci, poskupeti aparate, ali i rešiti problem zagađenja od opasnih materija.

Prema njegovim rečima, sada taj otpad nema gde da završi, pa se na hiljade kompjutera nepravilno odlaže. Dulić nije želeo da spekuliše koliko će taksa za reciklažu elektronskog otpada iznositi.

2 thoughts on “Uskoro ekološka taksa na tehničke uređaje

  1. mileusna

    A nije ni objasnio na koji način će taj problem biti rešen uvođenjem takse?! Da neće možda država da pravi pogon za reciklažu?!

  2. Alex

    Naravno nikada neće reći koliki procenat te takse će biti korišćen za svrhu reciklaže. Jasno je da se ta taksa u godini recesije ne uvodi zato da bi se stvarali pogoni za reciklažu nego pre zato da bi se popunile rupe u budžetu i možda pak da bi se mamini i tatini sinovi kada dobiju otkaze iz raznih agencija (zbog smanjivanja javnih troškova) prebacili da rade u ovaj biznis sa reciklažom – naravno prvih par godina samo birokratki biznis.

Leave a Reply