IT

Uskoro konvencija o osiguranju međunarodne informatičke bezbednosti

Rusija namerava da podnese UN-ama konvenciju O osiguranju međunarodne informatičke bezbednosti. Taj dokument su razradili eksperti SB RF, MIP i Instituta problema informativne bezbednosti MDU.

U Jekaterinburgu (Ural) na međunarodnom susretu visokih predstavnika, koji kuriraju pitanja bezbednosti, sekretar SB RF Nikolaj Patrušev je rekao da je konvencija usmerena na to da bi ujedinila napore svetske zajednice u sferi kiberprostora. On je uporedio zloupotrebe Interneta s acijama organizovanog kriminala.

Kada se govori o organizovanom kriminalu, taj pojam ujedinjuje mnoge opasnosti, koje postoje. Pri tome vredi da se istakne da smo se navikli, tako smo vaspitani, da živimo u granicama država. Međutim, te opasnosti ne priznaju granice. Nijedna država danas ne može da osigura svoju bezbednost bez saradnje s drugim zemljama.

Glavne opasnosti u kiberprostoru su korišćenje tehnologija radi neprijateljskih i agresivnih akcija. Misli se na manipulisanje tokovima u informativnom prostoru drugih država u cilju izopačavanja psihološke i duhovne sredine društva. Predlaže se smatrati takve akcije informativnim ratom i priznati ih zločinom protiv međunarodnog mira. U Rusiji se ozbiljno odnose prema tim opasnostima. Poznato je da se u nizu zemalja aktivno stvaraju takozvane kibersnage radi vođenja voljnih akcija u Internetu. Protekle godine u SAD-ama je proradila kiberkomanda. Takve jedinice postoje u Velikoj Britaniji, Kini, Izraelu i Indiji. Rusija za sada zaostaje u tome, zato takve činjenice zabrinjavaju. Očita je militarizacija Interneta. Događaji poslednjeg vremena, naročito u zemljama Bliskog Istoka, to potvrđuju, – smatra ekspert Andrej Masalovič.

Internet može da se koristi radi dirigovanja ili skrivenog upravljanja velikim, a ne i bezazljenim procesima. Druga je stvar, što se toga boje uglavnom autoritarni režimi, zatvoreni. Međutim, događaji u Engleskoj navode na razmišljanje, jer je tamo početak nereda usledio za bučnom raspravom u Internetu.

Eksperti ističu da će ruski predlozi izazvati neprihvatanje upravo u SAD-ama, jer protivreče kiberdoktrini Bele kuće. Vašington sprovodi digitalnu diplomatiju, usmerenu na destabilizaciju režima koji mu ne odgovaraju. Za Amerikance ne postoji nacionalni Internet, zato oni ne priznaju granice za napade na informativne mreže drugih zemalja.

Poznato je da se u vojnim akcijama primenjuju dezinformacije. To je bilo u Libiji. To je primenjivao Izrael protiv Hezbolaha. Recimo, šalju se SMS-poruke koje dezinformišu stanovništvo neprijateljske zemlje ili njenu vojsku, teraju ih da se premeštaju tamo gde nije u njihovom interesu, ali je u interesu onih, ko je to inicirao.

Promovišući projekat te konvencije, Moskva se nada da učvrsti u međunarodnom pravu princip nedeljivosti bezbednosti. To će omogućiti dobijanje garancija nenapada. U svakom slučaju, u dokumentu se direktno pominje da nijedna zemlja neće pokušavati da obezbedi prevlast u informativnom prostoru nad drugim državama. (Glas Rusije)

Leave a Reply