IT

Uskoro primena Zakona o elektronskom potpisu

Pomoćnik ministra za telekomunikacije i informatičko društvo u Vladi Republike Srbije Nebojša Vasiljević najavio je danas da će u Srbiji uskoro početi primena Zakona o elektronskom potpisu koja će u okviru elektronske uprave omogućiti njenu lakšu komunikaciju sa građanima i privredom.

Vasiljević je na međunarodnoj konferenciji o elektronskoj upravi “e-government” u Beogradu istakao da je elektronski potpis važan prioritet u postavljanju rešenja koje treba da omogući razvoj elektronske uprave. On je ukazao na to da je elektronski potpis značajan institut i u Akcionom planu Evropske unije za sprovođenje inicijative pod nazivom “i2010”.

Predsednik Programskog odbora konferencije Zoran Savić rekao je da sistem elektronskog potpisa mora da bude potpuno bezbedan u pogledu zaštite podataka i napomenuo da je to bila i tema ministarske konferencije, koja je pre mesec dana održana u Lisabonu.

Prema njegovim rečima, važna oblast je i razvoj javnih usluga koje donose uštede, kao što su elektronske javne nabavke i uključivanje najvećeg broja građana u korišćenje tehnologija.

Savić je naveo primer Danske koja je uvođenjem elektronskih faktura uštedela godišnje 150 miliona evra, kao i Belgije koja ima najviše “smart kartica” u Evropi – šest miliona.

Predstavnici preduzeća “Telekom Srbije” predstavili su m-servisna rešenja koja omogućavaju integraciju telekomunikacionih veza sa finansijskim sektorom i plaćanja putem mobilnih telefona.

Menadžer nemačke firme “Milbauer” Verner Buhmajer govorio je o uvođenju elektronskih pasoša sa biometrijskim podacima i tom prilikom ukazao na potrebu za standardizovanom tehnologijom kako bi pasoši mogli da se čitaju u svim zemaljama.

Na ovom skupu svoja rešenja danas i sutra predstaviće i firme “Hermes” iz Slovenije, “Peksim” iz Beograda, ENEL i OSA računarski inženjering.

Leave a Reply