IT

Uspesi učenika Matematičke gimnazije najbolja promocija Srbije

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović čestitao je danas učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu na uspesima postignutim na međunarodnim takmičenjima i izrazio zahvalnost toj školi na promociji države i obrazovnog sistema Srbije.

Žarko Obradović

Obradović je na prijemu za osvajače međunarodnih odličja održanom u Ministarstvu prosvete ukazao na to da obrazovni sistem Srbije treba unaprediti, ali i istakao da i u tom sistemu koji treba popravljati ima sjajnih stvari, od kojih je jedna i Matematička gimnazija.

On je nagrađenima na 4. Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike održanoj u Pekingu kao poklon resornog ministarstva uručio tri knjige – Matematičku analizu, Matematiku i muziku i Prvi srpski bukvar Inoka Save.

Osvajači medalja dobili su i sedmodnevni boravak u studentskom odmaralištu na Zlatiboru, rekao je ministar i potvrdio da će u dogovoru sa upravom škole i u skladu sa finansijskim mogućnostima Matematičkoj gimnaziji biti obezbeđena i određena novčana sredstva.

Obradović je ponovio i da Ministarstvo prosvete i Vlada pokušavaju da obezbede uslove za to da uspešni i obrazovani mladi ljudi ostanu u Srbiji.

Osvajač zlatne medalje Aleksandar Vasiljković, koji narednih dana odlazi na studije u Kembridž i koji je do sada na međunarodnim takmičenjima osvojio deset medalja, istakao je da bi želeo da se vrati u Srbiju ukoliko mu bude obezbeđeno adekvatno radno mesto.

Stefan Anđelković, učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije i osvajač bronzane medalje u Pekingu, takođe namerava da studira van Srbije, ali i da se po završetku studija vrati u zemlju.

Pored navedenih odličja, na pomenutoj olimpijadi srebrne medalje osvojili su Filip Živanović i Ognjen Marković, a na takmičenju je pohvaljena i Milena Milošević iz Matematičke gimnazije.

Na Olimpijadi, koja je juče zvanično završena, učestvovale su 22 zemlje iz Evrope, Azije i Severne i Južne Amerike sa više od 100 takmičara.

Leave a Reply