IT

Usporena globalna ekonomija uslovila manju potrošnju IT opreme

Više od 40 posto velikih kompanija smanjilo je u ovoj godini potrošnju na informatičku tehnologiju zbog globalnog usporavanja ekonomije, pokazuje izveštaj čije je rezultate u utorak objavio The Financial Times

Američka istraživačka kompanija Forrester otkrila je da je 43 posto kompanija već srezalo ukupne budžete za IT u 2008. godini, dok je 24 posto diskreciono stavilo IT potrošnju na čekanje, piše FT.

Iako ukupni podaci pokazuju smanjenje potrošnje na IT, u izveštaju se ističe da postoje velike razlike između zemalja, sektora i vrsta IT potrošnje. “Nije reč o opštem usporavanju potrošnje. Uticaj ekonomije na IT budžete jako varira u zavisnosti od industrije i geografskog položaja”, kazao je John McCarthy, analitičar iz Forrestera. “Neke industrije su poput magneta za finansijske probleme, kao što su ona financijskih usluga, te građevinski sektor i industrija vozila. Što se dalje odmičemo od tih industrija , problemi su manje ozbiljni”.

Na primer, 49 posto kompanija koje pružaju finansijske usluge već je srezalo IT potrošnju, u poređenju sa 39 posto medijskih kompanija. Nadalje, gotovo polovina svih američkih kompanija smanjila je IT budžete, nasuprot njih 28 posto u Nemačkoj.

Korišćenje usluga offshoringa postaje sve češće, pa je tako 43 posto kompanija navelo da razmišlja o upotrebi takve vrste usluga, u poređenju sa samo 9 posto koliko ih trenutno koristi tu mogućnost.

Rezanje troškova u finansijskim uslugama reflektuje se usporavanjem u bankarskom sektoru, iako je potpisano nekoliko velikih IT ugovora od početka kreditne krize. Tako je britanska softverska kompanija Autonomy nedavno potpisala ugovore sa Citigroupom, Deutsche Bankom i Merrill Lynchem u vrednosti preko 150 miliona funti.

Nedavno istraživanje švajcarske softverske grupe Temenos pokazalo je da samo 11 posto banka smatra da će smanjiti svoje IT budžete. Forresterov izveštaj temelji se na odgovorima 947 IT menadžera u Severnoj Americi i zapadnoj Evropi.

Leave a Reply