IT

Usporena izgradnja IT parka u Inđiji

Inđijska gradilišta u ovoj godini neće opusteti, ali neće biti ni navale investitora kao do sada. Najveći broj zainteresovanih inostranih ulagača je eventualnu realizaciju planiranog odložio za treći kvartal 2009, dok ne sagledaju kako će se i koliko globalna kriza odraziti na njihovo poslovanje.

Kako kaže predsednik opštine Inđija Goran Ješić, ohrabruje činjenica da indijska “Embassy group” ne odustaje od izgradnje Informatičko-tehnološkog (IT) parka, mada će poslovi početi tek s jeseni. Prema ranijim najavama, reč je o investiciji vrednoj 600 mil USD – kada IT park bude završen 2014. godine, u halama koje će se prostirati na 220 ha posla će biti za 25.000 radnika.

“Od septembra, mi počinjemo sa obrazovanjem kadrova za potrebe indijskog investitora. Prva faza, koja će obuhvatiti gradnju na 50 hektara, treba da bude gotova za godinu dana i tu će biti uposleno 2.500 ljudi”, najavljuje Ješić, dodajući da postoje čvrste garancije da će i danska kompanija “Grundfos” ove godine početi sa gradnjom fabrike pumpi, koja bi, kad bude puštena u rad 2010., obezbedila zaposlenje za 500 metalaca.

Slovenačka firma “Maxim” počeće na proleće gradnju fabrike za izradu metalnih kontejnera i cinkovanje lima. Reč je o ulaganju od 30 miliona EUR, a u njoj će biti angažovano oko stotinu radnika. Austrijski “Log centar” je takođe dobio dozvolu za gradnju, ali su početak radova odložili sa drugu polovinu 2009.

“Za navedene kompanije sam siguran da će u skladu sa dogovorom ove godine započeti ulaganja u Inđiji, a svi ostali investitori su privremeno “povukli ručnu”, čekaju da vide kako će se stvari odvijati u ovoj godini. Zbog toga svakako nismo zadovoljni, jer smo očekivali veći priliv kapitala. Izvesno je da će tokom 2009. proraditi sedam novih pogona, čija je izgradnja pri samom kraju. To su fabrike sa po stotinu zaposlenih, tako da se nadam da će ove godine posao dobiti oko 700 radnika“ – objašnjava Goran Ješić.

Već na proleće, proradiće nemački logistički centar za doradu metala i finalizaciju proizvoda za građevinarstvo “ThyssenKrupp”, koji će zapošljavati oko 120 radnika. Do marta će biti završena i italijanska fabrika za proizvodnju hrane za kućne ljubimce “Farmina”, koja će koristiti isključivo domaće sirovine i zapošljavati oko stotinu radnika.

Beogradski “Gombit” takođe uskoro treba da startuje sa proizvodnjom suhomesnatih proizvoda i da zaposli sto radnika. Izgradnja pogona slovenačke fabrike izolacionog materijala za građevinarstvo i industriju bele tehnike “Plastik” završena je, pa se očekuje da uskoro otpočne i proizvodnja, dok bi italijanska “Martini gradnja”, koja se bavi proizvodnjom građevinskih elemenata, trebalo da počne do maja, kao i pogon za proizvodnju strukturnih fasada “Galenika-Magmasil”. (Indjija.net)

Leave a Reply