IT

Utvrđen okvir interoperabilnosti u organima državne uprave – manje čekanja na šalterima

Vlada je na današnjoj sednici usvojila Nacionalni okvir interoperabilnosti, kojim se utvrđuju smernice za uspostavljanje i primenu interoperabilnosti u organima državne uprave u Republici Srbiji.

Reforma i modernizacija državne uprave zasnovana na širokoj primeni informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) smatra se jednim od ključnih elemenata daljeg razvoja informacionog društva u Srbiji. Uspostavljanje efikasnije administracije i smanjenje administrativnih troškova su preduslovi uspešne reforme državne uprave u kojoj značajnu ulogu imaju IKT.

euprava

Reforma se postiže uspostavljanjem interoperabilnosti, odnosno izgradnjom takvog sistema koji omogućava razmenu podataka, informacija i znanja, kroz usklađene poslovne procese uz podršku IKT.

Interoperabilnost je preduslov za kvalitetnije, brže i jeftinije pružanje javnih usluga građanima i privredi po principu „sve na jednom mestu“ (one-stop government). Takođe, ovim se ostvaruje mogućnost za smanjenje troškova putem efikasnog pružanja javnih usluga elektronskim putem.

Nacionalni okvir interoperabilnosti obezbediće usklađenost poslovnih procesa unutar i između organa državne uprave. Ovaj okvir uspostavlja se u skladu sa evropskom praksom pružanja javnih usluga, poštujući politiku bezbednosti, privatnost, čuvanje i arhiviranje javnih usluga i elektronskih zapisa.

Usvojeni okvir interoperabilnosti takođe predviđa da se interakcija sa sistemima elektronske uprave vrši u bezbednom okruženju i u potpunosti u skladu sa odgovarajućim propisima, kao što su propisi o privatnosti i zaštiti podataka o ličnosti.

One thought on “Utvrđen okvir interoperabilnosti u organima državne uprave – manje čekanja na šalterima

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Iz gore navedenog saopstenje ne vidi se jasno da li je Nacionalni okvir interoperabilnosti, koji se pominje i u Predlogu strategije reforme javne uprave u Republici Srbiji za period 2013-2016. (strana 7), http://www.mpravde.gov.rs/sekcija/53/radne-verzije-propisa.php, u skladu sa Odlukom o rešenjima interoperabilnosti za evropske javne uprave (No 922/2009/EC ).

  Zasto uz gornje saopstenje nije prikljucen tekst Okvira?

  Da li je Ministarstvo pravde i drzavne uprave ucestvovalo u pripremanju Okvira, u skladu sa novim delokrugom iz clana 10. stav 2. Zakona o ministarstvima?

  P. S. – Korisne veze:

  – COM(2010) 744 – EUR-Lex – Europa

  http://ec.europa.eu/isa/documents/isa_annex_ii_eif_en.pdf

  http://ec.europa.eu/isa/documents/eif_brochure_2011.pdf

  http://дис.орг.срб/index.php/en/aktivnosti2013/210-interoperabilnost-informacionih-sistema

Leave a Reply