IT

Uvesti obavezno “Informatičko obrazovanje” u srpsko školstvo

Postoji politička volja, ali i potreba  da se pokrene inicijativa za uvođenje obaveznog informatičkog obrazovanja u osnovne i srednje škole u Srbiji, ali  se moraju pripremiti standardi, ispoštovati procedure i pronaći sredstva za  realizaciju, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda.

Na stručnom skupu “Standardi informatičkog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama” najavljen je sastanak  predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sledeće nedelje,  na kome će se razgovarati o akcionom planu za izradu ovih standarda i  njihovu primenu. “Cilj je da ubrzamo procedure i postupak uvođenja obaveznog informatičkog obrazovanja u srpsko školstvo, kazala je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković. Ona je najavila da će se uskoro krenuti sa izradom standarda za osnovne škole i dodala da su standardi za srednje škole već urađeni i da se neki već primenjuju. U 60 škola u Srbiji ove godine je u okviru Nacionalnog programa  počela obuka nastavnika kako da primene postojeće standarde, kazala je Marković.

Ona je navela da je suština  u tome da se napravi set standarda o onome šta deca treba da nauče iz informatike u ovom trenutku, i dodala da se vrhunski programeri, baš kao i vrhunski sportisti  prave od malih nogu i osnovne škole. Ministarstvo prosvete je saglasno da su ovi standardi potrebni, samo treba naći načina da se oni pripreme što brže, jer bi u regularnoj proceduri to trajalo dve do tri godine.

 informatika

Nebojša Vasiljević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ocenio je da je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole najvažniji zadatak u okviru razvoja digitalne ekonomije i informatičkog društva, jer ljudski resursi postaju sve značajniji faktor na globalnom nivou. Sada se u svetu događa novi talas uključivanja najmlađih u  informacione tehnologije, rekao je Vasiljević i dodao da računarstvo ubuduće moramo da tretiramo kao nauku koja se uči od malih nogu. On je naveo da  od ove godine u Velikoj Britaniji deca počinju da uče veštine programiranja već od pet godina, dok Srbija zaostaje i za zemljama u regionu  jer je Informatika već postala  obavezan predmet u školstvu Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Rumunije.

One thought on “Uvesti obavezno “Informatičko obrazovanje” u srpsko školstvo

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ko i zasto se u srpsko skolstvo i informaciono drustvo uopste uvodi obavezno “INFORMATICKO obrazovanje” umesto obrazovanja o “informacionim i komunikacionim tehnologijama – IKT”. Da li nasi skolarci treba da se obrazuju za “informatiku” (nauku o informacijama) ili za primenu IKT? Pa informacije i komunikacije su neraskidivo povezane (prva lekcija iz predmeta IKT).

Leave a Reply